– Det känns som att framtidens kirurgi ligger i den här nya tekniken, säger Elisabet Gustafson.
Hon är sektionschef på barnkirurgin på Akademiska sjukhuset, som är en av de avdelningar som kommer få hjälp av operationsroboten. Med den nya tekniken blir ingreppen mindre än med öppna operationer. Idag kan en patient behöva ligga och återhämta sig i fem eller tio dagar på sjukhuset efter operationen.
– Och det är ingen hotellvistelse direkt. Man har förhållandevis stora smärtor av ett stort sår och det ger ärr, säger Elisabet Gustafson.
Med robotens teleskoparmar behöver man inte öppna upp ett stort sår för öppen kirurgi.
– En robot ger patienten mindre operationssår, vilket är skonsammare. Man har bara små portar in till bukhålan exempelvis, där armar som är ledade på olika sätt kan styras via en datorskärm för att genomföra operationen. Mindre sår ger snabbare återhämtning och då kan vi använda sjukhussängplatserna mer effektivt, säger hon.
– Det påverkar inte personalantalet som närvarar, men istället för att kirurgen står vid patienten så kan han styra robotarmarna från en dataskärm, säger Elisabet Gustafson.
För att styra roboten utbildas både operationspersonal och narkospersonal noggrant, bland annat med vad som kan liknas som ett sorts pedagogiskt operationsdataspel.
– Kirurgen utbildas i simulatormiljö vilket är en väldigt bra träningsmiljö och det höjer nivån på kirurgen, säger Elisabet Gustafson.
Redan idag finns en operationsrobot på Akademiska sjukhuset som utför 300 operationer per år. Den gör allt från prostatakirurgi, njursektioner, rektalcanceroperationer och livmodercancer. Med den nya robotdoktorn ska antalet operationer mer än dubblas, enligt Region Uppsala. Sammanlagt ska nu 650 operationer genomföras per år av de båda operationsrobotarna.
Akademiska sjukhuset är redan nu ledande i Sverige när det gäller robotassisterade operationer. Men dagens robotresurser har fokuserats på äldre patienter, eftersom barn trots allt har bra läkkött och repar sig snabbt från operationer jämfört med äldre åldrar. Men med den nya robotresursen ska man kunna använda den en dag i veckan. Det beräknas av Region Uppsala resultera i ungefär 60 operationer per år – strax över en per vecka.
– Det är jättehäftigt, och på alla sätt positivt för patienterna, säger Elisabet Gustafson.