Ett vanligt år skulle dagen firas med musik, dans och föreläsningar. Men i år är som bekant inget som vanligt. De stora firandena uteblir och i stället uppmärksammas romernas 50:e nationaldag på många håll digitalt. Så även i Uppsala.
– Vi brukar på olika sätt lyfta den romska kulturen och historien i Sverige, men i år sprider vi i stället budskapet på sociala medier, säger Emilia Huczko.
Sedan tio år tillbaka jobbar hon som samhällsvägledare med romsk språk- och kulturkompetens på kommunen, eller "romsk brobyggare" som hon också kallar sig. I sitt arbete stöttar Emilia Huczko romer i kontakten med myndigheter, men hon jobbar också för att öka kunskapen om den nationella minoriteten och stärka deras rättigheter.
– Både jag och mina barn har blivit uppsatta för okunskap och fördomar om romer. Det finns överallt, även i Uppsala. Många pratar inte högt om att de är romer, av rädsla för att utsättas för diskriminering när de söker jobb eller bostad. Arbetet för att stärka romers rättigheter går långsamt, det tar tid, men min bild är att det blir bättre och bättre, säger Emilia Huczko.
Behovet av en gemensam nationaldag för romer världen över är stort, fortsätter hon.
– Den här dagen är viktig för att det romska folket inte ska försvinna. Vi är redan så splittrade, vi har inget eget land, men vi har åtminstone den här dagen för att minnas och fira tillsammans. Det är viktigt att komma ihåg vem man är.