Påsken är den största kristna helgen – då firas att Jesus besegrade döden. Men istället för att fira i gemenskap som bygger på att vi är nära varandra fysiskt handlar årets påskfirande om att hitta gemenskap på andra sätt. Ärkebiskop Antje Jackelén tycker att berättelsen om påsken har extra auktoritet i år.
– Nyheten om livets triumf över dödens makt landade först bland dem som satt isolerade, oroliga och rädda. Vi läser bibelns påskberättelse varje år, men i år är vi närmare lärjungarnas erfarenhet än på länge, säger Antje Jackelén.
Även på rent praktiska plan blir påskfirandet inom Svenska kyrkan annorlunda.
– I år är sannolikheten att gudstjänsten kommer till dig större än att du kommer till gudstjänsten, säger Antje Jackelén och syftar på att många församlingar lajvsänder eller lägger upp gudstjänster på nätet.
– Nu är det extra viktigt att hitta andra sätt att vara i gemenskap än att vara fysiskt nära.
Annars är det Folkhälsomyndighetens rekommendationer som styr firandet. Gudstjänsterna tar inte emot fler än 50 personer. I domkyrkan är sittplatserna uppmärkta med lagom avstånd. Man har slutat att ta i hand vid fridshälsningen och de som tillhör riskgrupper rekommenderas att stanna hemma.
– Vi stänger inte ner, vi ställer om. Jag gläds åt uppfinningsrikedomen i församlingarna, säger Antje Jackelén och poängterar att i kris ska kyrkan stå stabil.
– Vi behöver vara så öppna som det går, säger hon och jämför kyrktornen med fyrtorn.
– Ljuset i fyrtorn måste lysa, särskilt när det stormar.
Många kyrkor är därför öppna så att alla som håller social distans kan tända ett ljus eller be i ensamhet. Och känner du dig ensam kan du ringa en präst eller diakon i din församling. För behovet av samtal är någonting som kyrkan har märkt ökar. Därför arbetar fler som jourhavande präst via 112 och chatt just nu.
– Det är tystnadsplikt på samtalen, men generellt handlar de om oro. Men inte bara relaterat till corona. När det finns en allmän oro kan det väcka oro om andra saker, förklarar Antje Jackelén.
Hur firar du din påsk?
– Jag firar några gudstjänster genom att titta på dem på webben. Sedan leder jag påsknattsmässan i domkyrkan som sänds live på svenskakyrkan.se/live.
Förutom det hoppas ärkebiskopen på ett väder som gör det till en glädje att vara ute.
– För oss som kan så tror jag att promenader är ett bra sätt att bearbeta det vi går igenom nu.