Men har vi inte klarat av den här luciagrejen redan? År 2017 borde väl en lucia kunna vara en kille eller en tjej, en svart eller en vit – ja, verkligen vem som helst. Jag har i alla fall fått nog av att luciafirandet påminner om en dammig skönhetstävling mellan blonda, långhåriga tjejer. Inom kort tror jag ingen accepterar det längre.
På Jensen grundskola i Uppsala fick eleverna rösta på vem som skulle bli lucia och den som vann var en kille. När resultatet presenterades gjordes upplägget om. Man beslutade ha två luciatåg, en med en kille och en med en tjej. Sen verkade det som om skolledningen fick kalla fötter, och bestämde att ingen kille skulle få vara lucia på grund av att de ansåg att traditionen säger att lucia var en kvinna.
LÄS MER: Kille får inte vara lucia på skolan
Känns rabaldret igen? Jo, i fjol sparkade traditionsivrare bakut när en svart pojke var lucia i Åhléns reklam. Men då startade motreaktionen #jagärlucia och på bara några timmar hade tiotusentals personer använt hashtaggen och lagt upp bilder på sig själva i luciakrona för att stötta pojken och visa att de ansåg att en lucia kan se ut på många olika sätt. Men det sorgliga var att pojkens familj fick be företaget stoppa reklamen för hatet som drabbade dem.
Tydligt var i alla fall att väldigt många ville stötta pojken.
Sett i lite perspektiv är de flesta traditioner levande, de går ofta i takt med tiden men vi kanske inte märker det. Luciafirandet har också förändrats så till vida att supandet bland ungdomar på lucianatten har minskat. Det kan ju också ses som en förändring av en tradtion. Ganska bra tycker väl de flesta.
Och på förskolor på Södermalm i Stockholm la man helt enkelt ner luciafirandet i fjol. Eftersom föräldrar missade att ta med utklädningskläderna blev allt för stressigt både för dem och för barnen som kände sig utanför när de inte hade några linnen.
Det finns också belägg för en vitklädd manlig lucia redan på 1820-talet. Att en man kunde vara lucia var inget ovanligt när traditionen tog sin början, enligt etnologen, Lena Kättstrom Höök. Intendenten på Kulturen i Lund, Anders Jansson, hittade i fjol ett foto från 1875 som föreställer en man i klänning och kortet är märkt: "Studerande Brag såsom lucia 1875. Lund."
Luciatraditionen är alltså inte så stelbent som man kan tro. Nej, en kille som lucia är både nyskapande och traditionellt på en och samma gång, och eleverna på Jensen grundskola borde få sina önskningar om en manlig lucia uppfyllda. Och de har ju röstat i demokratisk anda.