Äng till minne av forskare

En äng har anlagts vid Evolutionsmuseet i Uppsala till minne av forskaren Anders Ödeen. Den Ödeenska ängen har i sommar blommat för fullt med vallmo och blåklint.

1 augusti 2019 19:10

Att anlägga en äng vid Evolutionsbiologiskt centrum (EBC) var ett projekt som Uppsalaforskaren Anders Ödeen funderat fram kort före sin bortgång. Anders Ödeen var docent i biologi med inriktning mot zooekologi och avled 2016 efter en kort tids sjukdom i cancer. Men nu förs hans arv vidare.

Det var i höstas som ängen vid EBC, intill Evolutionsmuseet, anlades. Gräsmattan och den näringsrika jorden grävdes bort, och näringsfattigare jord lades ut. I år har ettåriga åkerväxter blommat på ängen. Kommande år kommer klassiska ängsblommor.

– Jag ska även plantera ut orkidéer (brudsporrar) på ängen. Det är en del av mitt forskningsprojekt, säger Linus Söderquist, doktorand inom växtekologi och genetik.

Han är initiativtagare till Ödeenska ängen, som fått sitt namn efter Anders Ödeen.

– Det är fint att ängen fick bära hans namn. Jag kände mig skyldig honom det. Anders hade samma mål tidigare, men han gick bort innan det hann bli klart. Det saknades den sista knuffen, som blev jag, som återtände gnistan, säger Linus Söderquist.

Han är en av Anders Ödeens tidigare masterstudenter, men han hann aldrig jobba ihop med Anders.

Anders Ödeens närmsta familj, frun Kerstin och tonårsbarnen Axel och Elsa, har tittat på ängen.

– Jag är säker på att Anders skulle bli glad över att det här blev av. Det var vackert och stämningsfullt och var fullt med fjärilar och insekter när vi var där, säger Kerstin Ödeen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Matilda Nilsson