Allvarliga brister vid flera restauranger

Flera Uppsalarestauranger följer inte coronarestriktionerna. I vissa fall fanns bristerna kvar vid uppföljande kontroll.

Bastard Burgers, Döner Kebab och Stationen är några restauranger som fick anmärkningar för brott mot coronareglerna.

Bastard Burgers, Döner Kebab och Stationen är några restauranger som fick anmärkningar för brott mot coronareglerna.

Foto: Johan Heimer

Uppsala2020-04-26 19:00

Under veckan har det strömmat in anmälningar om trängsel. Men att det kommer många synpunkter är inte tillräckligt för att kommunen ska skicka en anmälan till smittskyddsläkaren som har befogenhet att stänga restauranger. Bristerna måste dokumenteras av kommunens inspektörer.

– Det kan vara olika uppfattningar om vad som är trängsel. Det ska vara armlängds avstånd mellan olika sällskap, säger Tobias Johansson, avdelningschef på miljöförvaltningen.

Enligt Tobias Johansson blir man striktare ju längre tiden går.

– Normalt får vi lång förberedelsetid innan ny lagstiftning börjar gälla. Och det är klart att vi var mer toleranta den första veckan än vad vi är nu. Om en restaurang vid en uppföljande kontroll inte har vidtagit tillräckliga åtgärder är sannolikheten stor att vi gör en begäran till smittskyddsläkaren om att stänga verksamheten.

Livsmedelsinspektörerna har gjort 150 kontroller hos restauranger sedan den nya lagen kom. Dock finns det restauranger som flera gånger anmälts till kommunen som ännu inte har fått någon inspektion.

Enligt miljöförvaltningens sammanställning har man funnit allvarliga brister som kräver extra kontroll vid sex restauranger. De som riskerar stängning om bristerna inte åtgärdas är Stationen, Frenchi, Saluhallens restaurang, Bastard Burgers, Chop Chop och Döner Kebab. Chop Chop klarade sig utan anmärkning vid nästa besök. Vid Stationen fanns allvarliga brister även vid en uppföljande kontroll. Men inget beslut har skickats till smittskyddsläkaren.

– Den rapport jag har fått från ett uppföljande besök i fredags på Stationen är att man har glesat ut borden. Om det är tillräckligt får vi kontrollera inom kort. Men min bedömning är att företaget nu lyssnar på våra råd, säger Tobias Johansson.

Klara Ellström (MP), ordförande i miljö- och hälsoskyddsnämnden, säger att det är viktigt att reglerna följs.

– Jag upplever att det finns en stor förståelse bland de flesta, säger hon.

Är det svårt att vidta åtgärder mot restauranger som är hårt pressade ekonomiskt?

– Nej, alternativet till att inte följa riktlinjerna är att stänga. Och det är bättre att ha färre gäster än att behöva stänga.

UNT har sökt David Åström, vd för Svenssons krogar som driver tre restauranger som fått anmärkningar. Han har inte gått att nå men skriver i ett sms: "Vi har ett bra samarbete med Uppsala kommun. Vi tillsammans följer de riktlinjer som finns."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!