Du halvligger över cykeln i piskande motvind och tar i allt vad benmusklerna pallar. Och så plötsligt blir du omkörd av en lojt trampande individ som sitter bekvämt tillbakalutad. Ja, det är en situation som de flesta cyklister fått vänja sig vid – eller kanske är du själv en av dem som susar fram.
Elcykelförsäljningen har ökat med 50 procent i Sverige det senaste året, enligt ny branschstatistik. På två år har försäljningen mer än fördubblats och nu utgör elcyklar tolv procent av den totala svenska marknaden. Den tydliga trenden märks även i Uppsala.
– Vi märker av ett stort ökat intresse i år och förra året, säger Patrik Ingesson som är butikschef på Team Sportia i Uppsala.
Butiken har sålt elcyklar de senaste tre åren. Hittills under 2017 har man ökat sin försäljning med 200 procent jämfört med samma period 2016.
– Inför i år sa vi att det här är framtiden, så nu satsar vi. Väldigt mycket har hänt i utvecklingen av elcyklar. När de kom för åtta, nio år sedan var vi också med och sålde, men då var kvaliteten på dem så dålig att vi slutade.
Patrik Ingessons erfarenhet är att de som köper elcykel inte väljer bort den vanliga cykeln, utan att elcykeln i stället ersätter bilresor.
– Många säger att de vill börja cykla till jobbet eller skjutsa barnen lite längre sträckor. Det är jätteroligt att elcykeln nu ses som ett alternativ till bilen.
På Biltema i Uppsala, en av de butiker i stan som säljer flest cyklar, ser man samma trend. Efterfrågan har accelererat de senaste två åren, säger Manuel Zyka, som är varuhuschef i Uppsala. Han har också märkt att kundkretsen vidgats.
– För något år sedan var det främst personer med exempelvis knä- eller ryggproblem som köpte elcykel, men i dag är det mer blandat. Allt fler inser att de kan ha elcykel i stället för bil.
Uppsala kommun riktar som en del av sitt miljöarbete in sig på elcykeln för att minska antalet bilresor. Sedan i våras kan kommunanställda hyra en vanlig cykel eller elcykel under en treårsperiod som en löneförmån. Av de 851 cyklar som hittills har beställts är 32 procent elcyklar.
Kommunen har också ett antal tjänsteelcyklar. Man håller nu på att se över hur många tjänstebilar som skulle kunna ersättas av elcyklar, både för jobbärenden och för att pendla mellan jobbet och hemmet. I kommunens projekt för cykelvänligare arbetsplatser – som riktar sig till såväl privata som offentliga arbetsgivare – lyfts tillgång till elcykel fram som ett stort plus.
– Den konventionella cykeln ger ju ett mindre klimatavtryck än elcykeln och är jättebra för hälsan. Men ska man lite längre sträckor, mellan cirka 10 och 20 kilometer, eller har kontorskläder och inte vill komma fram svettig är elcykeln för många det enda alternativet till bil, säger Gunilla Englund som är trafikplanerare på Uppsala kommun.
Hon påpekar att det finns kommuner som kommit längre än Uppsala vad gäller elcyklar, ofta för att de rent geografiskt är tuffare att cykla i.
– Jönköping, som ju är en väldigt backig stad, har till exempel satsat mycket på elcykel. Vi tittar på andra kommuner för att inspireras av lyckade resultat och goda exempel.
Uppsala är ju rätt platt, innebär det att vi borde klara oss bra med vanliga cyklar?
– Nja, att det är platt gör det ju samtidigt blåsigt. Och vi har en stor befolkning som bor strax utanför Uppsala som skulle kunna välja elcykel i stället för bil.