Äldreboendet som reser virtuellt

Det krävs inte alltid en flygbiljett för att kunna resa. På äldreboendet Topelius i Uppsala får de boende besöka världens alla hörn genom gatuvyer, kartor och bilder på internet.

12 mars 2019 08:44

Utanför fönstren på äldreboendet i Nyby faller ett lätt regn och spolar bort de sista spåren av snö. Men i det gemensamma sällskapsrummet på våning tre har de boende börjat samlas för att se på betydligt soligare vyer.

På en projektorduk visar undersköterske-traineen Norman Kim Malay upp sitt hemland Filippinerna. Vita stränder och lummiga kullar blandas med bilder från trånga stadsgator.

– Vi tycker om färger i Filippinerna, berättar Norman Kim Malay och visar en bild på ett kvarter där flera hus i regnbågens alla färger trängs med varandra.

– Åh, så vackert, utbrister en i publiken.

Jessica Eriksson är arbetsterapeut på boendet, som drivs av vårdbolaget Attendo. Det är hon som har tagit initiativet till de ”resor” som har börjat anordnas på projektorduken. Genom att använda programmet Google Earth, där det går att se fotograferade gatuvyer från jordens alla hörn, kan de boende ”gå omkring” på gator i både när och fjärran.

– Världen blir mindre när man är äldre och inte kan röra sig lika mycket. Det här är ett sätt att plocka in världen till de som bor här, säger Jessica Eriksson.

Tillbaka i sällskapsrummet ställer Anna Szamolai, som bor på boendet, en fråga till Norman Kim Malay:

– Vad äter man för något i Filippinerna?

– Ris. Jättemycket ris. Ris med kyckling, grönsaker och allt möjligt, säger Norman Kim Malay.

När den virtuella resan till Filippinerna är slut och skärmen har släckts berättar Anna Szamolai att hon tycker att det var intressant att se bilderna.

– Men jag kommer nog inte att åka dit, säger hon med ett skratt.

Jessica Andersson berättar att projektet med de virtuella resorna har pågått i ungefär en månad och att man hittills har besökt såväl Italien som Peru. Samtidigt framhåller hon att syftet med projektet inte bara handlar om att se avlägsna platser och länder. En viktig del är också att de boende ska kunna visa och prata om platser som har haft betydelse i deras liv.

– Det kan exempelvis vara ens barndomshem, ens gamla skola eller en sommarstuga man inte längre kan besöka. Genom att också låta de boende se och berätta om sådana platser hoppas vi kunna komma närmare dem, säger Jessica Andersson och fortsätter:

– Ensamhet är ett problem för många äldre. Att få en ingång till att prata om olika delar av ens liv tror vi är ett bra sätt att starta samtal på.

Ensamhet bland äldre

Under 2018 hade 28 procent av kvinnorna och 34 procent av männen mellan 65-84 år i Uppsala län ett lågt socialt deltagande.

Det framgår i den nationella folkhälsoenkäten, som genomförs av Folkhälsomyndigheten.

Tidigare undersökningar från myndigheten har visat på ett samband mellan lågt socialt deltagande och svårighet att gå.

Enligt Statistiska centralbyrån var ungefär var femte svensk över 65 år vid årsskiftet 2018/2019.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Felix Wedjesjö