Äldreboende fick besök i hästväg

Han är visserligen liten, men hans uppdrag är stort. Miniatyrhästen Akilles, fyra år, sprider glädje på äldreboenden. Nyligen kom turen till Sandelska huset i Uppsala.

12 juni 2019 07:24

Innan miniatyrhästen Akilles hälsar på hos äldreboendet Sandelska huset i Uppsala är han lite otålig. Han skrapar med hovarna i marken och vill inte stå still. Men så fort han kliver in genom grinden till trädgården, och får möta boendets brukare, är han lugnet själv. Han följer lydigt med matte Evelyn Banffy, låter sig gärna bli klappad och visar upp några av de tricks han kan. På kommando kan Akilles till exempel hämta apport, och sätta sig och lägga sig ner på marken.

– Han är extremt inkännande. Hälsar vi på hos människor som är sängliggande håller han sig lugn. Annars kan han vara lite busigare, berättar Evelyn Banffy.Stina Molin och Gunborg Kjersel sitter på varsin stol i solen och beundrar Akilles. När det blir deras tur att klappa honom får de till och med varsin puss av den lilla hästen.

– Jag har hört talas om Akilles innan så jag är glad att få träffa honom. Det här var ett väldigt bra initiativ, säger Gunborg Kjersel.

– Jag älskar djur. Jag är uppvuxen på landet och red när jag var liten, så jag tycker att det här var jätteroligt, säger Stina Molin.

Tillsammans gör Akilles och Evelyn Banffy ett par besök i månaden på äldreboenden och demensboenden. Ofta blir det känslosamma möten.

– Många gånger sprutar mina tårar när jag ser hur glada de blir. Det är så viktigt med djur och det brukar locka fram många minnen hos de äldre. Det ger så mycket glädje, säger Evelyn.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!