Äldre spår ökad isolering efter kommunens beslut

Efter beskedet att kommunen slutar subventionera pensionärers resturangbesök på Fyrishov har reaktionerna strömmat in till UNT. Främst handlar kritiken om att kommunen tar bort en möjlighet till socialt sammanhang för ensamma äldre.

29 januari 2019 19:50

När UNT kliver in på resturangen har alla sällskap utom ett åldern inne för att få ta del av seniorrabatten. I ett hörn sitter fem personer och pratar och skrattar.

– Det här är nya bekanda som vi inte hade för två år sedan, berättar Gunnar Gustavsson glatt.

Han och hustrun Yvonne besöker resturangen tre gånger i veckan i samband med sina motionpass. När prishöjningen kommer på tal låter inte kritiken vänta från sällskapet. Störst är den mot att antalet sociala måltider nu kommer att bli färre för flera av resturangens stamgäster.

– Den sociala aspekten är viktigast. Det här är friskvård och själavård, säger Björn Olsson och berättar om flera bekantskaper som vittnat om att de känner sig mindre ensamma tack vare mötesplatsen som resturangen blivit.

– Många av mina vänner jobbar fortfarande, här har jag hittat många nya vänner. Annars hade jag blivit sittande hemma framför TV:n istället, fyller Svante Nilsson i.

– Män som kanske är sämre på sociala kontakter än kvinnor, här har de lätt att hitta nya kompisar, säger Björn Olsson.

Även i fortsättningen kommer rabatterade luncher att erbjudas genom klippkort för seniorer. Men istället för 60 kronor blir priset för en pensionärsportion 77 kronor.

– Det finns de som ligger på gränsen. Kvinnor som kämpat med familj och inte dragit ihop så mycket pension. Många kommer inte kunna gå lika ofta, säger Björn Olsson.

Matens kvalitet och det faktum att det är rymligt mellan borden och att gästerna tillåts sitta till bords både en och två timmar gör att gänget i hörnet kommer att fortsätta besöka resturangen. Men inte lika ofta.

– Jag har diabetes och behöver äta efter träningen. Förra veckan var vi på ett annat ställe här i närheten, men det är socker i det mesta på deras buffé och mitt socker blev skyhögt, berättar Yvonne Gustafsson.

Och kommunens argument om snedvriden konkurrens har de en lösning på.

– Då kan de väl ge oss ett kort som subventionerar överallt då, säger Svante Nilsson.

Men ni kan ju fortfarande äta med rabatt, en del kanske tycker att ni gnäller lite väl mycket?

– Absolut inte. Vi finner oss i för mycket, säger Björn Olsson.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ida Lindhagen