Åklagaren: Jag tror att jag ska överklaga

Den man som misstänkts för en rad fall av sexuella ofredanden döms av Uppsala tingsrätt till samhällstjänst och skyddstillsyn. Allt talar dock för att domen överklagas.

26 april 2019 14:18

Totalt döms mannen nu för nio fall av sexuellt ofredande och två fall av sexuellt övergrepp. Åklagaren hade yrkat på att den 23-årige mannen skulle dömas för försök till våldtäkt i två av fallen, men tingsrätten nöjde sig med det lindrigare brottet sexuellt övergrepp. Vid de grövre brotten har mannen med fingrarna försökt penetrera offren genom underkläderna. Tingsrätten menar dock att handlingarna varit kortvariga och att han inte gjort några försök att ta av offren kläderna, vilket innebär att det endast ska klassas som sexuella övergrepp.

Händelserna som mannen nu dömts för inträffade mellan den 22 januari och den 10 februari i år. De drabbade är i samtliga fall unga kvinnor som berättat att en okänd man smugit sig på dem bakifrån och tafsat på dem, oftast på rumpan. I flera fall har de drabbade kvinnorna berättat att mannen har burit munskydd framför ansiktet.

Påföljden blir skyddstillsyn och 60 timmars samhällstjänst. Dessutom ska mannen betala skadestånd till de drabbade kvinnorna, 17 500 kronor vardera till de två kvinnor som utsatts för sexuella övergrepp, och 5 000 kronor vardera till de övriga. Åklagaren hade yrkat på ett fängelsestraff på två och ett halvt år samt utvisning ur landet. Enligt tingsrättens bedömning kan dock mannen inte utvisas eftersom han då riskerar förföljelse på grund av sin kristna tro.

Kammaråklagare Pontus Melander säger att han med all sannolikhet kommer att överklaga domen.

– Jag är nöjd med att tingsrätten gjort samma bedömning att det är rätt gärningsman. Däremot är jag inte nöjd med brottsrubriceringen. Det är snubblande nära en fullbordad våldtäkt. Det finns all anledning att låta hovrätten pröva det, säger Pontus Melander.

Den dömde mannens advokat, Stefan Wallin, säger att han inte hunnit läsa hela domen än, och att han ska prata med sin klient under måndagen för att bestämma om de ska överklaga den eller inte. Han säger att han är nöjd med hur tingsrätten resonerat i frågan om straffet, men att mannen borde ha frikänts för åtminstone några av brotten.

– Min huvudman har nekat till alla anklagelserna, och jag har pläderat för att han ska frikännas i hela åtalet. Men jag förstår att bevisläget är lite annorlunda för vissa av gärningarna, säger Stefan Wallin.

Förutom vittnesförhör finns bevisning i form av dna-spår från en av de drabbade kvinnornas kläder samt gps-spårning av den dömde mannens mobil och den tjänstebil som han kört.

LÄS MER: Misstänkt serietafsare släppt efter rättegång

LÄS MER: Serietafsaren: Detta har hänt

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Johan Heimer