Den 5 november blev en 16-årig pojke rånad i Löten i Uppsala. Fyra killar ska ha misshandlat 16-åringen och tagit ifrån honom bland annat en jacka värd cirka 4 000 kronor.
Han ska ha blivit tillsagd att pussa förövarnas skor och sparkades i bröstkorgen när han vägrade.
Till och med november i år polisanmäldes 60 rån mot personer under 18 år i Uppsala. Det är en ökning med 58 procent jämfört med motsvarande period i fjol.
Åklagaren Liselott Herschend arbetar med ett tiotal fall där tonåringar i Uppsala blivit rånade på märkeskläder av jämnåriga.
Flera av offren har tvingats lämna ifrån sig kläder värda tusentals kronor. Liselott Herschend tycker det behöver diskuteras varför kläder blivit en så viktig statusmarkör att vissa är beredda att råna för att komma över dem.
– Alla får givetvis klä sig som de vill och den som går omkring med en dyr jacka ska så klart inte behöva riskera att bli rånad. Men jag tycker det är viktigt att vuxna funderar över om det är vettigt att ge sina barn kläder som kan kosta upp till 10 000 kronor styck.
Hon uppmanar även föräldrar att vara vaksamma om deras barn plötsligt kommer hem med en dyr jacka de inte sett förut, och i så fall ta reda på hur barnet kommit över den.
Enligt Liselott Herschend har polisen svårt att hinna med utredningarna. I ett av hennes fall pågår utredningen sedan i mars. En förklaring är att poliserna varit frånkopplade för att arbeta med annat.
Hon väcker frågan om ärendena skulle ha fått högre prioritet ifall brottsoffren varit vuxna.
– Min känsla är att brotten inte tas på samma allvar när såväl förövare som offer utgörs av ungdomar, säger Liselott Herschend.
– Säg att ett stort antal vuxna personer utsätts för seriebrottslighet där de trängs upp mot väggen och fråntas sina kläder av rånare. Jag tror att medierna skulle ha uppmärksammat det mer och att polisen hade tillförts ytterligare resurser i utredningarna.
Rickard Johansson, chef för polisens regionala utredningsenhet i Region Mitt, delar inte den uppfattningen.
– Brott mot ungdomar är något som prioriteras av polisen. Dessutom finns en särskild tidsgräns vi måste hålla när ungdomar är inblandade, uppger Rickard Johansson.
Tidsgränsen överskrids dock ofta. Hittills i år har Uppsalapolisen slutfört sju utredningar av ungdomsrån medan 31 ärenden är öppna.
Den grupp i samhället som är mest råndrabbad utgörs av män i åldern 16-24 år. Det visar en undersökning från Brottsförebyggande rådet, Brå, som frågat människor runt om i landet om de utsatts för brott.
4,1 procent av de 4 500 män i Sverige mellan 16 och 24 år som svarat på Brå:s enkät uppgav att de blivit rånade under året.
Om siffran på 4,1 procent räknas om för Uppsalas del skulle det innebära att 580 män i ålder 16-24 år i Uppsala ska ha rånats under ett år.
Det kan alltså jämföras med att det anmälts 60 personrån mot ungdomar under 18 år i Uppsala till december i år.
Att en del brottsoffer avstår från att anmäla kan bero på rädsla för repressalier. Liselott Herschend uppmanar dock alla ungdomar som utsätts för rån att göra en polisanmälan.
– Det är enda sättet att få stopp på brottslingarna, framhåller hon.
– Att det görs en utredning kan vara en förutsättning för att socialtjänsten ska agera vilket kan leda till att gärningsmannen blir omhändertagen för vård eller placeras. Det kan även medföra att skolan vidtar åtgärder, säger Liselott Herschend.