Akademiska genomförde stor coronaövning

Onsdagens coronaövning på Akademiska bestod av tre timmar långa diskussioner, men detaljerna kring vad man diskuterade är hemliga.

Erik Salaneck, infektionsläkare på Akademiska sjukhuset, deltog i den stora övningen.

Erik Salaneck, infektionsläkare på Akademiska sjukhuset, deltog i den stora övningen.

Foto: Staffan Claesson/UNT arkiv

Uppsala kommun2020-03-04 21:30

Sedan coronaviruset nådde Uppsala i förra veckan har sjukvården vidtagit flera åtgärder. Bland annat har ett tält satts upp utanför Akademiska där ett stort antal provtagningar gjorts. På onsdagen meddelade sjukhuset att även analyserna av proverna kommer att göras på plats i Uppsala, i stället för i Stockholm.

Senare samma dag genomförde Akademiska sjukhuset en stor coronaövning för att förbereda verksamheten för en förvärrad situation. Cirka 40 deltagare från sjukhuset undersökte hur de kan agera i ett scenario där hundratals personer smittats av viruset. Övningen pågick i drygt tre timmar.

– Vi har haft en diskussionsövning där vi utifrån rådande läge och en eventuellt förvärring av läget skulle kunna strukturera sjukhusets arbete och bedriva säker vård även under ett högt tryck, säger Erik Salaneck, infektionsläkare på Akademiska sjukhuset.

Mycket av det som diskuterades är dock hemligt.

– Det handlar om beredskapsplaner där detaljinformationen är säkerhetsklassad, säger Erik Salaneck.

Bland annat fokuserade övningen på hur sjukvårdens resurser kan prioriteras och hur man ska kunna klara av ett ökat tryck på provtagningen och ett ökat inflöde av patienter. Man tittade också på hur fler vårdplatser ska kunnat tas fram på kort tid. Det ska dock lösas inom vårdens befintliga lokaler, understryker Erik Salaneck.

– Det har florerat rykten om att vi håller på att rekvirera gymnastiksalar och dylikt. Men de lösningar vi har diskuterat handlar om att hantera sjukhusets och närliggande vårdenheters resurser på ett optimalt sätt.

Utöver att titta på möjligheterna att öppna fler vårdplatser fokuserade övningen på hur ett förvärrat läge skulle kunna påverka andra verksamheter inom regionen och kommunen. Bland annat deltog representanter från kommunens äldreförvaltning.

– Det kan handla om till exempel varuförsörjning, och hur man gör med planerade operationer, säger Erik Salaneck.

Han ser det som lyckat att övningen kunde genomföras trots att sjukvården redan står under "ganska stor press".

– Vi fick in väldigt många bra synpunkter och har nu ett nätverk för att fortsätta med det här arbetet. Intellektuellt är vi absolut bättre rustade även om det inte var ett beslutsfattande organ vi satt i.

Utöver personal från sjukhuset deltog även personal från regionkontoret och kommunen i övningen som observatörer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!