Agnes Wold: "Säg upp hemtjänsten om du kan"

Hemtjänsten behöver lägga om sina scheman. Och alla som inte måste ha hemtjänst bör säga upp den. Det menar läkaren och professorn Agnes Wold.

Den som behöver hemtjänsten för att klara vardagen ska såklart ha kvar hemtjänsten, men övriga bör säga upp den. Det menar läkaren Agnes Wold.

Den som behöver hemtjänsten för att klara vardagen ska såklart ha kvar hemtjänsten, men övriga bör säga upp den. Det menar läkaren Agnes Wold.

Foto: Thomas Johansson/TT

Uppsala kommun2020-04-11 07:00

Den som behöver hjälp för att klara vardagen – exempelvis komma upp ur sängen och gå på toaletten – ska såklart ha kvar hemtjänsten. Men den som främst behöver hjälp med att handla och städa bör säga upp den. Det menar Agnes Wold, läkare och professor i klinisk bakteriologi vid Göteborgs universitet.

– Man kan gott ha det ostädat hemma några månader. Matkassar kan man få levererade på annat sätt. Varje person man träffar är en potentiell smittkälla, säger hon.

En vårdtagare kan ha uppemot tio hemtjänstanställda hos sig under en dag. Det funkar inte under en pandemi, utan nu behöver hemtjänsten genast lägga om sina scheman, menar Agnes Wold:

– Hemtjänsten måste omorganisera sig så att varje äldre träffar ett minimalt antal personer. Men för att hemtjänsten ska klara det måste deras totala belastning minska. Att personer som klarar sig utan hemtjänst en tid säger upp den är därför bra inte bara för deras egen skull, utan för hela samhällets.

Det är ett antal äldre i Uppsala som pausat sin hemtjänst, enligt Mia Gustafsson som är chef på Uppsala kommuns äldreförvaltning. Hon är orolig över att även de som verkligen behöver hemtjänst säger upp den.

– Vi har telefonkontakt med dem som gjort en paus för att se vad oron handlar om och för att finnas där om man ångrar sig. De som behöver vår hjälp ska få den, och det är vårt uppdrag att se till att insatserna är så bra och säkra som möjligt.

Lägger ni om era scheman för att minska smittspridning?

– Att lägga om scheman är svårt, men vi planerar så långt det går för att minimera antalet personer som de äldre träffar. Personal som vårdar en vårdtagare som har bekräftad smitta träffar inga andra vårdtagare. 

Har ni en gräns för hur många från hemtjänsten en vårdtagare max ska träffa?

– Nej, sådant beror på vårdbehov.

UNT har tidigare berättat om äldres oro över att smittas av hemtjänsten samt om hemtjänstens brist på utrustning. Flera läsare har reagerat på att hemtjänsten inte planerar för att alla anställda ska bära skyddsutrustning. "Visa respekt mot dom äldre och använd munskydd vid alla besök", skriver exempelvis en kvinna i ett mejl. "Har kommunen helt missat att covid smittar även utan symtom?", undrar en man.

Preliminära rapporter från WHO visar att människor är smittsamma tidigt i sjukdomsförloppet, troligen även någon dag innan man får tydliga symtom. Folkhälsomyndigheten betonar att det främst är personer med symtom som smittar, och man överlåter åt de olika arbetsgivarna att fatta beslut om skyddsutrustning beroende på vårdsituation och arbetsuppgifter.

Mia Gustafsson säger att hemtjänsten följer myndigheternas riktlinjer. 

– Kommer andra direktiv ändrar vi såklart våra rutiner. Men vår skyddsutrustning räcker inte för att ha hos samtliga vårdtagare, så blir det sådana regler kommer vi att behöva råd från smittskyddsenheten hur vi ska göra.

Hur mycket utrustning har ni?

– Utifrån dagens vårdtyngd räcker den två cirka veckor. Eskalerar det blir det tuffare. Men mer utrustning är tack och lov på väg in.

Kommunen har nu i högre utsträckning fått börja testa hemtjänstpersonal som varit hemma länge med diffusa symtom. De flesta har visat sig inte ha covid-19, och har därför kunnat börja jobba igen.

– Det skulle vara bra om vi kunde provta fler, så att vi vet vilka i personalen som är smittade och vilka som är immuna, säger Mia Gustafsson.

Så många har hemtjänst

I Uppsala kommun har cirka 2400 personer hemtjänst. De flesta av dem (1540 personer) har hemtjänst via kommunen, övriga via olika privata utförare. Den som beviljats hemtjänst får hjälp i hemmet utifrån behov, allt från städning till toalettbesök.

Äldre är den grupp som blir sjukast av covid-19, rekommendationen är därför att de ska träffa så få människor som möjligt. Många äldre träffar i dagsläget i princip bara hemtjänstanställda, men det kan beroende på vårdbehov bli relativt många personer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!