Advokat åtalas i Uppsalahärva kring 24Money

Under torsdagen åtalades sex personer för grova ekonomiska brott i Uppsalabaserade finansföretaget 24Money. Drygt 1 300 småsparare har satsat pengar i bolaget.

Här på Drottninggatan i Uppsala hade finansföretaget 24Money ett av sina kontor. Polisen gjorde tillslag mot lokalerna i augusti 2017.

Här på Drottninggatan i Uppsala hade finansföretaget 24Money ett av sina kontor. Polisen gjorde tillslag mot lokalerna i augusti 2017.

Foto: Staffan Wolters

Uppsala kommun2019-11-14 14:17

Efter drygt två års utredning kring personer med koppling till 24Money lämnade åklagaren på torsdagen in sin stämningsansökan vid Uppsala tingsrätt.

Totalt åtalas sex personer och bland brottsrubriceringarna finns bland annat grovt bedrägeri. Anmärkningsvärt är att det bland de åtalade finns en advokat i 50-årsåldern. Advokaten, som kommer från södra Sverige, har ingått i ledningen för bolag i 24Money-koncernen.

Det Uppsalabaserade företaget 24Money sysslade med att låna upp pengar från privatpersoner. I gengäld erbjöds spararna minst 6 procents ränta, det vill säga betydligt mer än bankräntan. 

Många sparare fick inledningsvis sin avkastning men under 2017 upphörde utbetalningarna. 

I augusti 2017 gjorde Ekobrottsmyndigheten tillslag, bland annat vid företagets kontor i centrala Uppsala.  

Åklagaren hävdar att själv brottet omfattar 69 miljoner kronor vilket är den summa som småspararna satt in och som därmed satts på spel. Spararna har dock fått tillbaka en del av pengarna och i nuläget är cirka 37 miljoner förvunna.

– Det rör sig om ett bedrägeri där återbetalningar till spararna har gjorts med pengar från andra sparare, säger kammaråklagare Kenneth Brattström vid Ekobrottsmyndigheten i Uppsala.

En av de åtalade är en 53-årig affärsman från Uppsala. Han åtalas för grovt bedrägeri, grov oredlighet mot borgenär och grovt bokföringsbrott. 

2006 figurerade den nu 53-årige Uppsalabon i härvan kring Acme, ett Uppsalabaserat finansbolag med liknande upplägg som 24Money. 

I fallet med Acme anmälde  330 privatpersoner att de inte fått tillbaka de totalt 77 miljoner som lånats ut till företaget. Polisutredningen lades dock ner och 53-åringen hävdade att han var oskyldig.

Våren 2018 framträdde 53-åringen i UNT. Han hade då delgivits misstanke om bokföringsbrott i 24Money-härvan men påstod att det var andra personer i företaget som stått för oegentligheterna. "Jag är övertygad om att bli friad längre fram", sa han då. 

24Money Spar AB, ett av bolagen i 24Money-sfären, försattes i konkurs sommaren 2018. Enligt konkursförvaltaren hade företaget skulder till långivare på 37 miljoner kronor. 

Vart långivarnas pengar tagit vägen hade konkursförvaltaren inte lyckats få fram. Enligt konkursutredningen ska dock en stor del av beloppet har förts vidare till olika bolag med anknytning till 24Money.

24Money har lånat upp pengar från privatpersoner med löfte om hög ränta.
24Money har lånat upp pengar från privatpersoner med löfte om hög ränta.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!