Mannen är känd av poliser och åklagare över hela landet och har tillbringat en stor del av sitt liv i fängelse, dömd för mängder av bedrägerier. På torsdagen lämnade åklagaren in åtalet vid Uppsala tingsrätt efter mannens senaste svindelturné genom landet. Han åtalas nu på 192 åtalspunkter för bland annat grova bedrägerier och stölder.
Fallet började nystas upp i höstas, när en kvinna i Heby kommun anmälde att hon utsatts för stöld och bedrägeri av en okänd man, som dykt upp när hon handlat i en livsmedelsbutik. Mannen lyckades övertala kvinnan att släppa in honom i sin bostad, där han lade beslag på kvinnans plånbok med ett betalkort. Han tog därefter ut 20 000 kronor från kvinnans konto.
En utredning inleddes hos polisen i Enköping och Åklagarkammaren i Uppsala. Misstankarna riktades snabbt mot den 69-årige mannen. En polisanställd som såg bilder på den misstänkte förövaren, från övervakningskameran i butiken där kvinnan handlat, kände igen honom.
Enligt utredare som arbetat med fallet har mannen en häpnadsväckande förmåga att prata omkull och dupera sina offer. En typisk metod är att mannen tar kontakt med äldre kvinnor vid en livsmedelsbutik och påstår att han kommer från Ica, Coop eller en bank. Mannen förklarar att det är något fel på kvinnornas betal- eller bankkort eller att de nyss råkat betala för mycket i butiken, men att han har i uppdrag att åtgärda felet. Mannen lyckas lura sig in i offrens bostad där han sedan plockar på sig plånböcker, kontanter, bankkort och koder. När han lämnat bostaden beger han sig till närmaste bankomat eller butik och tar ut pengar från brottsoffrens konton.
De 37 brottsoffer som ingår i utredningen är främst kvinnor i 60-90-årsåldern, spridda över hela landet. Under utredningens gång har tre av dem avlidit. Mannen åtalas också för ett fall av sexuellt övergrepp mot en kvinna i 80-årsåldern. Gärningen rubriceras som grov våldtäkt. Mannen nekar till brott.
När det stod klart att misstankarna pekade mot den rikskände storbedragaren gick polis och åklagare ut med signalementsuppgifter till media. Det ledde i sin tur till att ytterligare anmälningar kom in, när målsägande eller anhöriga kände igen den misstänkte.
69-åringen greps i Boländerna i Uppsala i mitten av februari, sedan han försökt springa ifrån en polispatrull som ville kontrollera hans bil. Han har i de många polisförhören erkänt merparten av gärningarna, men har i vissa fall nekat till brott eller förklarat att han helt enkelt inte kommer ihåg vissa av de brott han misstänks för. Utredningen är mycket omfattande och enbart åklagarens stämningsansökan omfattar 65 sidor.
– Det är en oerhört imponerande polisinsats med ett mycket omfattande material och med samarbete över hela landet som ligger bakom utredningen, säger kammaråklagare Theo Rydén.
Även om de summor mannen kommit över ofta varit måttliga har offren berörts mycket illa. Uppsalaadvokaten Roger Häggquist företräder de målsägande:
– De jag pratat med har reagerat starkt. De har känt sig lurade, bedragna och lite dumma över att de låtit lura sig. Många känner att händelsen kullkastat deras syn på människor omkring dem, säger Roger Häggquist.
Vissa av de drabbade har fått tillbaka pengarna av sina banker eller kreditinstitut, men i många fall har inga pengar betalats tillbaka.
– Det är väldigt olika hur bankerna sett på de drabbade. Vi ska nu gå igenom alla ärenden för att få en samlad bild av hur fallen hanterats, säger Roger Häggquist.
Rättegången i Uppsala tingsrätt startar i mitten av maj och beräknas pågå under åtta förhandlingsdagar. Brottsoffren kommer att höras via telefon eller videolänk.