67 år och världsmästare i Counter-strike

Hon hade tänkt sig att leva ett ganska vanligt pensionärsliv. Så blev det inte. I stället ägnar Inger Grotteblad, 67 år, sina dagar åt att spela skjutarspelet Counter-strike tillsammans med de fyra andra medlemmarna i seniorlaget Silver snipers.

Det händer att Inger blir stoppad ute på stan av fans som vill fotograferas med henne. "Och så brukar de fråga mig hur de ska göra för att få sin farmor att börja spela."

Det händer att Inger blir stoppad ute på stan av fans som vill fotograferas med henne. "Och så brukar de fråga mig hur de ska göra för att få sin farmor att börja spela."

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala2019-06-23 21:00

– Nej, nu blev jag skjuten. Han kom därifrån och jag kunde inte se honom ... Du vet, vissa av spelarna fuskar så det är omöjligt att döda dem. Men titta, nu fick jag in ett skott, tack så mycket!

Vanligtvis associerar vi kanske den här typen av jargong med tonårskillar. Men händerna som nu rör sig över tangentbordet och manövrerar datormusen för att ställa in det digitala kikarsiktet tillhör inte en ung kille. I stället är det en 67-årig kvinna som sitter framför skärmen hemma i sitt kök i Uppsala. Inger Grotteblad, eller "Trigger finger" som hon kallas när hon spelar, är en av fem medlemmar i Silver snipers – världens första seniorlag i skjutspelet Counter-strike.

Spelet går kortfattat ut på att två lag möter varandra på en bana. Det ena laget spelar terrorister, det andra insatsstyrkor. Det finns några olika spelsätt, men ett av dem är att terroristerna har i uppdrag att ta sig till en bestämd plats för att aptera en bomb. Insatsstyrkorna ska förhindra att bomben sprängs.

Hur kommer det sig då att en pensionerad kvinna från Uppsala, som tidigare aldrig hade spelat Counter-strike, nu tränar spelet 15 timmar i veckan och reser världen över för att delta i turneringar?

– Jag har alltid varit datorintresserad och spelat spel på min mobiltelefon. Sen har jag suttit och tittat när mina barnbarn spelat Counter-strike och tyckt att det verkar kul. Men när jag frågat dem om jag får testa har de bara sagt att jag kommer förstöra deras poäng, berättar Inger Grotteblad och skrattar.

När hon så fick syn på en annons där en datorintresserad kvinna på 60 plus, med bra kunskaper i engelska, eftersöktes för att vara med i världens första seniorlag i Counter-strike, var hon inte sen med att skicka in en ansökan. Av 130 personer blev hon en av 5 som gick vidare till intervju.

– Alla som hade sökt var så glada och positiva och jag tänkte att: "Det här får jag aldrig". När de sedan kom ut och berättade att jag blivit vald blev jag så glad att jag började gråta.

Det har gått drygt ett år sedan dess. Ett år som fyllts av träning tillsammans med resterande medlemmar i laget, under coachning av e-sportveteranen Fredrik "Jaegarn" Andersson. Intresset från världsmedier har varit stort och Silver snipers har bland annat uppmärksammats med reportage i engelska BBC och amerikanska CNN. Än så länge finns det bara ett fåtal seniorlag från andra länder, men Silver snipers har mött flera av dem i turneringar. Numera kan de även titulera sig själva världsmästare, efter att ha kammat hem segern i världens första världscuptävling i Counter-strike för seniorer. Turneringen arrangerades i årets upplaga av Dreamhack.

– Vi mötte det finska laget i finalen och vann över dem med 16-4. Det går inte att beskriva hur glad jag blev när vi fick ta emot pokalen. Tårarna bara rann, säger Inger Grotteblad.

Reaktionerna som hon får angående sitt spelintresse är blandade. Hon berättar att hennes äldre vänner kan ha svårt att förstå charmen med att ägna så många timmar framför en skärm medan jämngamla oftare är intresserade och ställer frågor. Hon upplever att Silver snipers har blivit mottagna med öppna armar bland de yngre spelarna, trots att spelvärlden kan vara en ganska hård miljö att vistas i där både förolämpningar och kränkningar förekommer.

– Vi har blivit så väl mottagna och vi har massor av fans som kommer fram och vill ta bilder med oss. Det känns som att vi har blivit förebilder för många, säger hon och fortsätter:

– När jag spelar kan det hända att andra spelare skrattar eller säger fula ord. Men jag är för gammal för att bry mig om sådant. Då visar jag bara att jag spelar bättre än dem så blir de tysta. De som känner igen mitt namn "Trigger finger" och vet vem jag är brukar oftast vara väldigt artiga och kalla mig för "ma'am".

Onlinespelandet är en arena som traditionellt sett förknippas med unga killar. Enligt statistik från Internetstiftelsen spelar 98 procent av pojkarna i åldersgruppen 12-15 år spel på internet. Av dem är det mer än

hälften som gör det dagligen. För flickor i samma åldersgrupp är det 77 procent som spelar och en tredjedel som gör det varje dag. Inger Grotteblads förhoppning är att hon genom Silver snipers ska kunna bidra till att bredda bilden av vad en "gamer" kan vara.

– Jag tror att vi kan bana väg för att få fler att börja spela. Det finns så många äldre människor där ute som är ensamma och spelandet kan vara ett sätt att socialisera och träffa nya människor. Jag känner att ett av mina uppdrag är att få fler äldre människor att våga sätta sig ner och testa på att spela. Jag vill att spelvärlden ska vara till för alla.

I dag debatteras skärmtid flitigt och en del menar att det är ohälsosamt att lägga så mycket tid som vi gör på våra skärmar. Världshälsoorganisationen WHO betecknar sedan förra året datorspelsberoende som en psykisk sjukdom och enligt deras riktlinjer ska barn mellan två och fem år ha högst en timmes skärmtid per dag.

Det pratas om stillasittande, sämre koncentrationsförmåga och mindre tid för utomhusaktiviteter. Men Inger Grotteblad menar att hon bara har gagnats av sitt spelande. Bland annat har hennes reaktionsförmåga förbättrats.

– Jag upplever att spelandet har gjort så att jag är mer fokuserad, exempelvis har jag bättre koll när jag kör bil. Tidigare kunde jag glömma bort var jag lagt saker som nycklar och mobiltelefon, men det händer väldigt sällan nu. Mitt minne har blivit bättre, jag har bättre koordination och håller igång min engelska. Jag tror att det bara är hälsosamt för hjärnan att spela.

Inger Grotteblad menar också att vuxenvärlden behöver bli bättre på att engagera sig i ungas spelande. Att sätta sig bredvid när barnen spelar och intressera sig för vad de gör tycker hon är viktigt. Hon berättar att kontakten med hennes egna barnbarn har utvecklats sedan hon själv började spela.

– Innan jag började spela hade jag också fördomar och tänkte att det bara var killar som satt instängda på sina rum och spelade. Men nu har jag varit bakom kulisserna och vet att det inte är så. Det är en fantastisk värld som bara kommer att fortsätta växa, det går liksom inte att ta ett steg tillbaka i utvecklingen. I stället måste vi äldre acceptera ungdomen och lära oss mer om datorspel.

Silver snipers

Förutom Inger "Trigger finger" Grotteblad består Silver snipers av Öivind "Windy" Toverud, Wanja "Knitting knight" Godänge, Abbe "BirDie" Drakborg och Baltasar "El_Niño" Aguirre. Laget coachas av Fredrik "Jaegarn" Andersson som var proffsspelare i Counter-strike på 2000-talet.

Den 16 juni stod det klart att Silver snipers är världsmästare i seniorklassen. I turneringen, som arrangerades under Dreamhack i Jönköping, möttes fyra lag. Förutom Silver snipers deltog Grey gunners från Finland, United senor assasins från USA och Germinators från Tyskland.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om