50-åring från Uppsala län gripen i Thailand

Thailändsk polis är involverad i ett ekobrottsärende på 68 miljoner kronor med kopplingar till Uppsala. En 50-årig man från Uppsala län greps nyligen i Thailand där han visades upp på tv-nyheterna.

13 februari 2019 13:32

Tidigare i veckan visade thailändsk tv bilder på en 50-åring från Uppsala län i samband med att han greps av polisen. Medier i Thailand rapporterar att mannen misstänks vara inblandad i en härva med penningtvätt i Sverige som omfattar 68 miljoner kronor.

Den 24 november förra året greps en annan svensk i Thailand, en 38-årig man, som också ska vara inblandad i penningtvättsbrottet.

– 38-åringen arresterades av thailändsk polis sedan han efterlysts av Interpol. Vid gripandet fanns även fyra - fem poliser från Sverige på plats, säger en källa till tidningen.

38-åringen har utlämnats till Sverige och sitter sedan slutet av november häktad i Uppsala. I samband med att han greps ska den 50-årige kumpanen ha flytt från Bangkok men kunde alltså nyligen spåras upp av polisen och befann sig då i norra Thailand.

Enligt obekräftade uppgifter ska ärendet omfatta bland annat bedrägerier med lastpallar för stora belopp, brott som drabbat en stor livsmedelskedja i Sverige.

Av handlingar i Uppsala tingsrätt framgår att det finns sammanlagt nio misstänkta personer i målet. Brottsrubriceringarna är grovt penningtvättsbrott och grovt bokföringsbrott som ska ha skett i bland annat Enköping. Åtminstone ett par av de misstänkta personerna är sedan tidigare dömda för brott.

Ärendet utreds av kammaråklagare Katarina Mörnstad vid Ekobrottsmyndigheten i Uppsala men hon vill inte lämna några kommentarer i nuläget.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Staffan Wolters