Flera tingsrätter i Sverige bombhotades via mejl den 28 augusti. I Uppsala fick tingsrätten och Uppsala stadsteater utrymmas och polisen spärrade av stora delar av centrum. En man i 30-årsåldern har nu erkänt att han bombhotat Uppsala tingsrätt och även sex andra tingsrätter i mellansverige. 

– Polis och åklagare har arbetat med att samla hoten och sett att hoten mot flera tingsrätter i Sverige varit utformade på samma sätt. Vi såg ett tydligt mönster som gjorde att vi kunde börja leta direkt och såg att det var samma person som låg bakom dåden, säger åklagare Ola Björstrand.

Mannen är tidigare dömd för ett flertal hot mot institutioner och privatpersoner runt om i Sverige. Han är inte hemmahörande i Uppsala län. 

Artikelbild

| Tingsrätten och Uppsala stadsteater spärrades av.

– Det är en person som är föremål för rättspsykiatrisk tvångsvård och han vistas inte i Uppsala. Vi har en stark misstankegrad och han är vid flera tillfällen tidigare dömd för hot. 

Nu fortsätter utredningsarbetet och åklagare Ola Björstrand är tydlig med att hotet inte har någon koppling till de förhandlingar som pågick i tingsrätten under onsdagen 29 augusti. 

– Polisen agerade helt rätt. Det är helt klart att man gör den kopplingen om det pågår rättegångar med förhöjd hotbild. Men i det här fallet finns inga samband med någon förhandling under dagen eller innan dess heller, säger Ola Björstrand. 

– 30-åringen erkände nästan direkt och inga långa förhör behövdes innan han använde ordet erkännande. Det kom spontant och direkt.  

Artikelbild

| Tingsrättens personal evakuerades till Dragarbrunnstorg.