25-åring friad från penningtvättsbrott

En 25-åring som ingår i den stora penningtvättshärvan i Uppsala har friats i en deldom. Men misstankarna mot honom i huvudärendet kvarstår.

Uppsalapolisen utreder en omfattande penningtvättshärva. Åtal väntas efter årsskiftet.

Uppsalapolisen utreder en omfattande penningtvättshärva. Åtal väntas efter årsskiftet.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Uppsala2018-10-22 07:00

Som tidningen tidigare rapporterat utreder Uppsalapolisen ett omfattande penningtvättsärende. Enligt poliskällor är cirka 200 personer misstänkta i målet.

Utredningen har pågått i snart ett år och för närvarande arbetar ett tiotal poliser med ärendet. Förundersökningen är inne i sitt slutskede men åtal väntas inte förrän efter årsskiftet.

En mindre del av ärendet har brutits ut ur den stora utredningen och avhandlats i en separat rättegång. Det gäller åtalet mot en 25-årig Uppsalabo som anklagats för penningtvättsbrott.

Penningtvättsbrott innebär att någon hanterar pengar som kommer från brott i syfte att tvätta dem vita.

25-åringen anklagas för att ha förvarat cirka 70 000 kronor i sin bostad. För att styrka misstankarna om att de 70 000 kronor som påträffades hos 25-åringen verkligen utgör brottsvinster har polisen jämfört hans deklarerade inkomster med hur mycket han fått in på sitt bankkonto.

Enligt kartläggningen har 484 000 kronor satts in på mannens konto under en period av drygt ett år medan han betalat 290 000 kronor för resor, krogbesök och annat. Under samma tid har hans deklarerade inkomst bestått av aktivitetsstöd på 9 000 kronor.

Polisen skriver i sin utredning att det utifrån hans officiella inkomster framstår som "orimligt att han med legala inkomster skulle ha möjlighet att spendera de summor han gjort".

25-åringen har förklarat att han fått stora belopp i försäkringspengar för krockade bilar. Enligt mannen har dessutom en vän återbetalat ett lån och han har haft inkomster från ett café han äger utomlands.

Tingsrätten har avgjort målet i en så kallad deldom som kom tidigare i oktober. För att någon ska dömas för penningtvättsbrott måste det vara bevisat att pengarna kommer från kriminalitet, framhåller tingsrätten i sin dom.

Domstolen anser dock att polisen inte kontrollerat mannens uppgifter om de påstådda intäkterna. Därmed "uppfyller utredningen inte de krav på robusthet som gäller" för att man ska kunna dra slutsatsen att de 70 000 kronorna kommer från kriminell verksamhet.

Det leder till att 25-åringen frias från åtalet om penningtvättsbrott.

25-åringen var även åtalad för grovt vapenbrott. Bakgrunden är att polisen påträffat honom utomhus i Valsätra och i ett buskage i närheten hittades en skarpladdad pistol.

Mannen medgav att det var hans pistol men tog sedan tillbaka uppgifterna. Han sa då att han felaktigt erkänt vapeninnehavet för att slippa bli häktad.

Vid gripandet bar mannen skottsäker väst vilket han motiverade med att han på oriktiga grunder hade blivit misstänkt för att ha mördat en person.

Tingsrätten friar 25-åringen även från misstankarna om vapenbrott eftersom det inte finns någon teknisk bevisning som binder honom till vapnet.

25-åringen förekommer i ytterligare ett åtal om penningtvätt men som ännu inte gått till rättegång. I det fallet ska han tillsammans med en släkting ha förvarat 68 000 kronor som enligt åklagaren härrör från brott.

25-åringen hävdar att pengarna kommer från en bilaffär. Men åklagaren skriver i sin stämningsansökan att det rör sig om en skentransaktion med "egendomliga ägarförhållanden".

Mannen utlämnades från Frankrike i mars och satt sedan häktad under lång tid för sin misstänkta inblandning i den stora penningtvättshärvan, som utgör ännu en utredning där mannen är inblandad.

De åklagare som utreder det ärendet vill inte uttala sig.

Lån på 26 miljoner

Upprinnelsen till den stora penningtvättsutredningen i Uppsala är att ett trettiotal unga personer i Göteborg tog lån på totalt 26 miljoner kronor.

Enligt polisen har göteborgarna tagit lånen i maskopi med kriminella personer.

Låntagarna har sedan anmält att de utsatts för id-kapning och att de lånade pengarna förvunnit från deras konton utan att de vet hur.

I polisförhör har dock flera låntagare erkänt att de deltagit i ett bedrägeriupplägg.

Pengarna har fördelats bland ett stort antal personer i Uppsala, sannolikt för att tvättas vita.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om