20 år senare kan F 16 återuppstå

F 16 i Uppsala kan återuppstå 2025 om försvarsberedningen får sin vilja igenom. ”Hela länet kommer att gynnas”, säger Michael Oscarsson (KD).

14 maj 2019 16:12

Under tisdagen presenterade försvarsberedningen sin omstridda rapport. I den omfattande rapporten har försvarsberedningen lämnat förslag på att Luftstridsskolan i Uppsala ska ombildas till flygflottilj. Något som kan realiseras 2025, enligt riksdagsledamoten Michael Oscarsson (KD) som sitter med i försvarsutskottet.

– I Uppsala finns redan en Luftstridsskolan och sedan årsskiftet leds även flygvapnet från Ärna. Uppsala har både den nödvändiga infrastrukturen och det strategiska läget, säger han.

Förslag:Fler regementen och värnpliktiga

Ärna hade en flygflottilj fram till 2004 då F 16 lades ner. Överlag är partierna överens om innehållet i rapporten men däremot råder det delade meningar om hur försvaret ska finansieras. Moderaterna, Kristdemokraterna, Centerpartier och Liberalerna kräver att 84 miljarder kronor ska budgeteras. Enligt Michael Oscarsson kommer regeringen att ta ett beslut våren 2020. Efter det följer en femårsperiod där försvaret byggs upp. Bland annat ska de årligen 3 000 värnpliktiga bli 8 000 och för Uppsalas del kan det bli nya JAS-plan.

– Blir det realitet kommer hela Uppsala län att gynnas. Förutom satsningarna i Uppsala kommer det att bli fler soldater och värnplikta samt nya system vid ledningsregementet i Enköping, säger Michael Oscarsson.

Mats Gyllander, kommunikationschef och major vid luftstridsskolan i Uppsala, kan inte kommentera rapportern. Han hänvisar till att Försvarsmakten gör en intern analys av rapporten och att Försvarsmakten förväntar sig att regeringen ger dem i uppdrag att analysera och konsekvensbeskriva rapporten.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
David Rydell