– Sedan november 2019 betalar Uppsala kommun inte längre ut socialbidrag (försörjningsstöd) till personer som hyr svart.
Det innebär att alla som hyr en bostad i andra hand måste kunna visa papper på att fastighetsägaren godkänt uthyrningen. I annat fall blir det avslag på ansökan om ekonomiskt bistånd till hyran.
Tidigare har kommunen kunnat betala ut hyresbidrag även vid otillåten andrahandsuthyrning.
Hittills är det 14 hushåll i Uppsala som fått avslag på sina bidragsansökningar eftersom de inte kunnat visa att fastighetsägaren godkänt att de hyr i andra hand.
Arbetsmarknadsnämndens ordförande Mohamad Hassan (L), har varit drivande bakom förändringen.
– Tidigare har det till exempel kunnat vara så att en familj skaffat förstahandskontrakt för flera hyresrätter. Sedan har familjen bott i en av lägenheterna och hyrt ut de övriga bostäderna svart till personer som fått bidrag till hyran. Sådant sätter de nya reglerna stopp för, säger Mohamad Hassan.
Men frågan är om kommunens nya modell är laglig. Ett av de 14 hushåll som hyr svart och nekats försörjningsstöd till hyran har överklagat till domstol. Nyligen kom domen från förvaltningsrätten som upphäver kommunens avslag och fastställer att hyresbidraget ska betalas ut.
Enligt domstolen finns det inte stöd i socialtjänstlagen för kommunen att kräva intyg från fastighetsägare för att bidrag ska betalas ut.
– Jag är förvånad över domen och vi kommer att överklaga. Vi kan inte ha ett system där man sätter hyresrättsreglerna ur spel och uppmuntrar till fusk, framhåller Mohamad Hassan.
Han säger att det finns en rad skäl bakom kommunens beslut att stoppa bidrag till otillåten andrahandsuthyrning. Det handlar bland annat om att reglerna för bostadskön sätts ur spel och att kriminella kan göra pengar på svarthyror.
Men rättsläget är oklart. Förvaltningsrätten i Stockholm skriver i en dom från 2015 att bedrägerier och olagliga uthyrningar bör motverkas när personer ansöker om bidrag. Därför kan kommunen begära att fastighetsägaren godkänt uthyrningen innan bidrag betalas ut.
I ett mål från 2019 fastslog Kammarrätten att Södertälje kommun gjorde rätt som sa nej till hyresbidrag. Enligt Kammarrätten kan kommunerna i de flesta fall kräva att den enskilde visar upp ett giltigt hyreskontrakt.
– Genom att överklaga hoppas vi få praxis i den här frågan, kommenterar Mohamad Hassan.
Inom såväl Uppsala kommun som inom staten pågår en allmän skärpning av regler och kontroller mot fusk med välfärdssystemen.