"Din plats i kön är 299." Så lät det när UNT på onsdagsförmiddagen ringde 1177. Den som ringer dit får nu i coronatider räkna med att stå i kö i två timmar.
Två timmar är för lång tid för att vara patientsäkert, enligt Åsa Nilsson, verksamhetschef på 1177 i Region Uppsala.
– Vi är oroliga över att de som verkligen behöver vår hjälp, de som till exempel har en stroke eller en hjärtinfarkt, inte kommer fram i tid. Man kan tycka att dessa borde ringa 112, men det är inte alla som förstår symtomen, säger hon.
Här på Region Uppsalas 1177-kontor på Kungsgatan och i Östhammar jobbar totalt 34 sjuksköterskor i skift för att dygnet ge råd på telefon i vårdfrågor. De tar emot samtal från hela landet men i första hand från Uppsala län.
– Det är risk att andra hamnar i skymundan, till exempel äldre samt föräldrar till uttorkade småbarn med kräksjuka. De vill vi verkligen prata med, men risken är att de lägger på om väntetiderna är för långa, säger sjuksköterskan Mia Björkman.
Hon har precis pratat med en äldre kvinna som var orolig att hennes hosta och feber är covid-19, som coronasjukdomen heter. 60 procent av de som ringer 1177 har frågor som rör just coronaviruset. "Jag har snuva, kan det vara corona?" och "Jag har hosta, kan jag gå till jobbet?" är vanliga funderingar. De flesta får rådet att stanna hemma och vårda sig själva – råd som enkelt hittas på nätet.
– Vi vädjar till människor att leta information på 1177.se innan ni ringer oss. Då lämnar ni plats åt dem med störst behov: dels åt äldre och funktionshindrade som har svårt att söka på nätet, dels åt personer som kan behöva vår hjälp snabbt, säger Åsa Nilsson.
Så när ska man ringa 1177 om man har oro för coronasmitta?
– Om man plötsligt blir mycket sämre, till exempel får svårt att andas eller om det gör ont när man tar djupa andetag. Då kan det röra sig om lunginflammation, säger Christina Paulsen, smittskyddsansvarig chef på 1177 i Region Uppsala.
1177 hämtar sina råd från Folkhälsomyndigheten. Rådet nu är att även den med lindriga symptom, som snuva, ska stanna hemma. Något som omfattar många, konstaterar Christina Paulsen:
– Små barn kan ju vara konstant snoriga och nu börjar dessutom allergisäsongen. Men så är rådet just nu. Det handlar om att skydda äldre och de med bakgrundssjukdomar från att få coronaviruset.