Storvreta är en av de orter som står först på tur för utbyggnad i stor skala när Uppsala kommun ska växa även utanför stadsgränsen. Hundratals nya bostäder har redan byggts söderut i Fullerö hage. Snart startar detaljplaneringen som ska knyta samman det nya området med det befintliga samhället. Marken består i dag mest av skog, åkermark och odlingslotter. Blir omvandlingen verklighet växer i stället 950 nya bostäder upp på en yta som motsvarar drygt tio fullstora fotbollsplaner. Enligt kommunen står småhus högst på önskelistan. Förslaget innehåller villor, radhus, kedjehus och flerbostadshus med både bostads- och hyresrätter, placerade längs en ny huvudgata.
I förslaget reserveras även mark för grundskola, tre förskolor och en fullstor idrottshall. I bottenvåningarna på flerbostadshusen kan det bli plats för
kontor, butiker och samlingslokaler. Ett större grönområde ska bevaras och utvecklas längs den befintliga kraftledningsgatan tvärs över marken.
LÄS MER: Temapark blev 700 bostäder
Bland de nybyggda husen i Fullerö råder ännu semesterstiltje när UNT besöker området. Andreas Burlin står vid uppfarten till sitt hus, med berghällarna och skogen mot Storvreta bara några rejäla stenkast från knuten. Där kommer om några år gator, hus, skola och förskolor växa upp, om planerna genomförs. Han har inget direkt emot en utbyggnad, men tycker det är lite både – och:
– Det skulle nog höja standarden att knyta ihop områdena. Samtidigt kan det vara synd om skogen försvinner, fast jag undrar hur många som egentligen använder den, säger han.
Några hus längre upp på gatan står Patrik Sjöberg mitt i altanbygget. Han tar av hörselskydden och lutar sig mot husväggen. Familjen har bara bott här sedan i våras men han är full av lovord över området och anser att alla vinner på en närmare koppling mellan Fullerö och Storvreta.
– Allt som knyter ihop människor är bra, när jag växte upp i Uppsala var Storvreta otillgängligt. Jag förstår om butikerna uppe i samhället kan känna oro, men det skulle man ha tänkt på för 20 år sedan.
En rejäl matbutik på hemmaplan tillhör det han saknar. I dag åker barnfamiljerna till Gränby för att handla. Cykelvägarna behöver fixas och det krävs en rondell vid utfarten från området, där trafiken är tät i rusningstid, menar Patrik Sjöberg. Grannen Andreas Burlin vill att någon tar ansvar för byggskräpet som ligger kvar här och var bland kvarteren, men båda tycker överlag att de gjort ett bra boendeval.
– Men det passar inte för enstöringar, barnen springer mellan husen och man träffar grannar hela tiden, konstaterar Patrik Sjöberg.
– Det var också ett skäl till att vi flyttade hit, det är lite sydländsk karaktär här, säger han.
För att länka samman Fullerö hage med Storvreta ska bland annat nya gång- och cykelvägar anläggas som knyter an till befintliga stråk och bostadsområden. Grundvattnet i delar av området är särskilt känsligt för påverkan och en analys av riskerna ska göras innan byggandet kan starta. Konsekvenserna för trafiken ska också utredas och en särskild landskapsanalys tas fram för att anpassa den nya bebyggelsen till befintliga hus.
Kring Fullerö hage finns gott om fornminnen från brons- och järnåldern. En arkeologisk undersökning bör därför göras innan planerna klubbas, enligt byggnadsnämndens direktiv. Buller från biltrafik på E4 och flygtrafik på Ärnafältet ska utredas.
Förutom den stora utbyggnaden åt Storvretahållet planeras ytterligare en grundskola, förskola och bostäder i Fullerö hage. Tidigare planerades för nya bostäder i betydligt större skala men kommunen drog i bromsen när det visade sig att de många byggplanerna riskerade att spräcka kapaciteten för det befintliga vatten- och avloppssystemet. För att slippa bygga ett nytt reningsverk – som i sin tur krävt en ännu högre exploatering för att kunna finansieras – har nu en gräns satts på totalt cirka 2 000 nya bostäder i Storvreta–Fullerö. Först på längre sikt, fram till 2040, kan området växa ännu mer.