100 år nära djuren och naturen

I år fyller 4H i Sverige 100 år. Och det är en bred och mångsidig förening som i dag, lördag, firas med trolleri, musik och hölassåkning på Gränby 4H gård.

15 september 2018 07:54

Dagen innan jubileumsfirandet är det ett fåtal barnfamiljer som vandrar runt på grusvägarna vid Gränby 4H-gård. Ester Hasselborn, 5 år, står och tittar på hönorna. Hon har redan varit och kollat på dem två gånger – nu är hon tillbaka för en tredje titt.

– Vi skulle ha åkt härifrån för en timme sen, men hon får inte nog, säger pappa Johan Hasselborn och ler.

I år firar 4H 100-årsjubileum i Sverige. Under åren har föreningen gått från att främst syssla med jordbruksutbildning för ungdomar till att bli en organisation som sysslar med alla möjliga aktiviteter för sina medlemmar och besökare.

Linn Henningson Magnusson är ordförande för 4H:s länsförbund i Uppland. Hon berättar att 4H har lokalföreningar som sysslar med allt från cirkus och volleyboll till matlagningskurser och ridning.

– Bredden kan ibland bli lite av ett problem, när man ska förklara vad 4H är för något. Vi sysslar verkligen inte enbart med djur och gårdar.

Tillsammans med Lisa Dahlin, som är projektledare för lördagens firande, står Linn Henningson Magnusson på en gräsmatta och förbereder resningen av det tält som under lördagen ska fungera som café. På en scen kommer det att bjudas på både trolleri och folkmusik, och för den som vill finns möjligheten att åka hölass.

Många besökare väntas – på Facebook har fler än 2 000 personer anmält sitt intresse för firandet.

– Även om det regnar kommer det att bli jätteroligt, intygar Linn Henningson Magnusson.

För henne och Lisa Dahlin har 4H funnits med nästan hela livet.

– När jag var åtta år gick jag förbi gården här och såg Linn. Jag frågade om jag fick vara med och hon sa ja. Så kom jag in här, säger Lisa Dahlin.

Linn Henningson Magnusson berättar att många har kommit in i föreningen på liknande sätt. Inte sällan handlar det om personer som tidigare haft det struligt i livet.

– Här kan människor som haft det tufft få en uppgift och ett sammanhang.

När det gäller 4H:s framtid i Sverige ser Linn Henningson Magnusson vissa orosmoment. Hon berättar att medlemsantalet sjunker och att en del lokalföreningar har problem med ekonomin. Men när det gäller Uppsalaavdelningen känner hon ingen oro.

– Vi har en stark ekonomi och idéer vi vill genomföra – just nu planerar vi för en 4H-gård i Valsätra. Jag är säker på att vi kommer att finnas i Uppsala i 100 år till.

felix.wedjesjo@unt.se

<p>Fakta</p>

4H är en internationell ungdomsorganisation som finns i över 80 länder. Namnet står för "Huvud, hjärta, hand, hälsa".

Den första 4H-föreningen startade i USA 1902. I Sverige bildades 1918 Jordbrukare-Ungdomens Förbund (JUF).

Ur JUF växte senare 4H Sverige fram. I Sverige har föreningen över 10 000 medlemmar.

I Uppsala finns två 4H-gårdar – i Gränby och Årsta. 4H-gården i Årsta var stans första när den startade 1974.

Källa: www.4h.se

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Felix Wedjesjö

Ämnen du kan följa