På morgonen fortsätter rättegången i Uppsala tingsrätt mot den doktorand i 25-årsåldern som misstänks för bland annat stöld och försäljning av gift. Då inleder åklagarna sitt förhör med mannen, där frågorna bland annat kommer att kretsa kring ett tjeckiskt giftbrev.
I polisutredningen mot doktoranden finns en filmsekvens från en övervakningskamera i Gottsunda centrum i Uppsala från november 2014. Filmen visar en man som lämnar in ett postpaket. Enligt åklagarna är det Uppsaladoktoranden som skickar en försändelse med giftet cyanogenbromid till inrikesministern i Tjeckiens regering. Vid tillfället utsattes flera medlemmar av den tjeckiska regeringen för ett utpressningsförsök, där förövarna hotade att sprida gift bland allmänheten om de inte fick en summa motsvarande 14 miljoner kronor i nätvalutan Bitcoin.
Doktoranden är i det fallet åtalad för medhjälp till grovt utpressningsförsök. Åklagarna bedömer att han inte nödvändigtvis varit inblandad i själva utpressningen, utan kan ha fått en anonym beställning på giftet och en adress att skicka preparatet till, utan närmare kunskap om ändamålet.
Doktoranden kommer under måndagen också att få frågor om innehållet på de filmer som i våras togs av polisens hemliga spaningskameror, monterade vid mannens bostad i Uppsala och på hans arbetsplats, ett laboratorium vid en institution på Uppsala universitet. Enligt åklagarna visar filmerna bland annat hur han loggar in på den dolda delen av Internet, kallad Darknet eller Deep web, och hanterar beställningar av gift.
En av beställningarna gjordes av polisen under täckmantel, i syfte att undersöka om doktoranden sålde giftet ricin, klassat som kemiskt krigsmateriel. Polisens spanare dokumenterade senare hur mannen postade brev till bland annat den adress som polisen uppgett i sin beställning. Något ricin fanns emellertid inte i brevet, som istället innehöll ett annat giftigt ämne. Åklagarna hävdar ändå att de har bevis för att mannen vid åtminstone ett tillfälle sålt ricin via nätet. Beställningarna har skett anonymt och trots ansträngningar har polisen inte lyckats spåra köparna.
Doktoranden är åtalad för att vid flera tillfällen ha stulit giftiga preparat från sin arbetsplats och för grovt brott mot krigsmateriellagen samt narkotikabrott. Han nekar till samtliga anklagelser. Doktorandens försvarare har ifrågasatt att övervakningsfilmerna visar det som åklagarna påstår och dessutom pekat på oklarheter i tidsangivelser vid inspelningstillfället som skulle kunna rubba deras version av mannens agerande.