Lillhassla vingård ligger i Häggeby vid Ekoln. Där finns 2 500 vinstockar som ska bli mousserande viner för runt 500 kronor flaskan. Än är det några år kvar tills vinet är redo för försäljning, men redan nu har vinodlaren stött på problem med svensk byråkrati.
– Allt från att skriva platsen på etiketten till att kunna erbjuda gårdsförsäljning sker naturligt utomlands, men inte i den svenska byråkratin, säger vinodlaren Björn Wollentz.
Det är framför allt reglerna kring gårdsförsäljning som skapar problem.
– Som jag har uppfattat det kan man erbjuda provsmakning, men om någon vill köpa en flaska och ta med sig hem så är det stopp.
Svenska producenter av alkohol som vill sälja sina produkter får göra det via Systembolaget eller restauranger med serveringstillstånd. Men Wollentz vill kunna sälja direkt från vingården, gärna i samarbete med andra lokala producenter.
– Att kunna erbjuda vinprovning med bröd från lokala bagerier och ost eller sylt från lokala producenter, det skulle skapa en synergi. Det borde vara av allmänt intresse så att inte landsbygden avfolkas.
Wollentz planerar att inte att leva på sin vinproduktion utan jobbar till vardags på försvarsdepartementet. Han har inte heller vågat ta lån utan står för alla investeringar själv.
– Jag är väldigt orolig för vilka käppar som regelverket kommer att sätta i hjulet.
Wollentz tycker att gårdsförsäljning borde kunna tillåtas utan att det skulle skada folkhälsan. En som är inne på samma spår är Björn-Owe Björk (KD), ansvarig för regional utveckling i Uppsala Län.
– Jag tycker att gårdsförsäljningen bör kunna medges för vingårdar eller bryggerier. Det skulle vara bra för landsbygden och småföretagsverksamheten.
Frågan om gårdsförsäljning har varit uppe ett flertal gånger genom åren. Under 2020 ska frågan utredas igen.
– Det är positivt att regeringen ska utreda det en gång till, det innebär att man någonstans har ambitionen att man vill få till en ändring, säger Björk.
Wollentz är säker på att han kommer att kunna hitta lösningar för sina viner även om gårdsförsäljning inte tillåts i framtiden. Men han tror att det kommer att skada landsbygden.
– Vi kommer att få omsättning för våra viner, men synergin på landsbygden uteblir. Det här är ändå Upplands första vingård, åtminstone sedan vikingatiden, säger Björn Wollentz.