Som UNT tidigare berättat har ett stort område i Fagersta kommun i grannlänet Västmanland spärrats av efter att den smittsamma virussjukdomen afrikansk svinpest upptäckts i vildsvin.
Grisuppfödaren Erik Jerpdal i Örsundsbro är orolig. Till länsgränsen är det cirka tre mil fågelvägen och vildsvin finns det gott om i trakten, säger han.
– Det är klart att man blir ganska oroad när smittan inte är så långt ifrån oss. Nu får vi skärpa våra rutiner ytterligare kring smittskyddet, säger Erik Jerpdal som har cirka 3 000 grisar tillsammans med sin pappa Sven.
Om det värsta skulle hända och grisarna blir smittade kan de behöva avlivas efter beslut av Jordbruksverket.
– Men eftersom vi har konventionell grisproduktion är grisarna inomhus, så på det viset känns det som att vi har ett hyggligt skydd, säger Erik Jerpdal.
Känner du dig trygg med hur myndigheterna agerat?
– Jag kan inte bedöma det, men man har i alla fall agerat hyggligt snabbt. Sedan om det är tillräckligt är inte jag rätt person att svara på.
Inga fall har rapporterats i Uppsala län och det är ännu oklart hur smittan kommit till Sverige och Fagersta. Erik Jerpdal tycker att det är märkligt att svinpesten dykt upp i just Västmanland.
– Smittan har gjort ett rejält hopp efter att ha funnits i Polen och i delar av Tyskland och sen finns den plötsligt i Bergslagen. Jag tänker att den först borde ha dykt upp i Skåne. Det är förvånade och obehagligt eftersom smittan nu är relativt nära.
Oron bland länets grisbönder är befogad enligt Mira Amin, länsveterinär på länsstyrelsen i Uppsala.
– Ja, de behöver faktiskt känna sig oroliga. Det är ju en smitta som finns i närheten och det är viktigt att de tänker extra på själva smittskyddet och försöker förhindra att sjukdomen kommer in till sin besättning, exempelvis via besökares stövlar, säger hon.
Grisar utomhus är extra utsatta.
– Rådet där är att till exempel försöka ha stängsel för att skydda grisarna från kontakt med vildsvin, men det bästa är att ta in grisarna. Det är också viktigt att sopor är övertäckta så att vildsvinen inte lockas till matrester.
Erik Jerpdal hoppas att det nu blir större fokus på att minska eller få bort vildsvinsstammen helt.
– Ja, det skulle ha gjorts i ett tidigt skede. Men afrikansk svinpest har väl inte varit det problem som myndigheterna sett i första rummet, utan det har mer handlat om vildsvinens miljö- och trafikskador.