Varje nytt covidfall i länet antas vara delta

Varje nytt covidfall i länet är troligen deltavarianten och hälften av dem kopplas till utlandsresor, enligt smittskyddsläkaren Johan Nöjd.

Johan Nöjd, smittskyddsläkare i Region Uppsala.

Johan Nöjd, smittskyddsläkare i Region Uppsala.

Foto: Sofia Nahringbauer

Uppsala län2021-07-21 05:00

Deltavarianten har tagit över smittspridningen i Uppsala län helt, enligt regionens smittskyddsläkare Johan Nöjd. 

– Man kan anta att varje nytt fall är delta, säger han.

Antalet nya covidfall i Uppsala län ligger fortfarande omkring 60 stycken per vecka och andelen positiva prover på 2-3 procent – samma nivå som när smittspridningen var som lägst förra sommaren. I nuläget är tre fjärdedelar av de som smittas ovaccinerade personer i åldrarna 16-29 år, enligt Nöjd.

– I de övre åldrarna är det enstaka fall och det leder till att trycket på sjukhusen är fortsatt lågt.

En majoritet av alla nya fall har kopplingar till resor till Spanien och i synnerhet Malaga på solkusten, enligt Länsstyrelsens lägesrapport. Enligt Nöjd är hälften av fallen med resekoppling deltavarianten.

Finns det en risk att utlandsresor kan leda till att smittan ökar i länet?

– Ännu är det ingen klar ökning, men visst kan smittan öka om vi, exempelvis, får in delta från Spanien och det sprider sig till äldre som inte är vaccinerade. Men utlandsresorna under sommaren har inte lett till några allvarliga konsekvenser så här långt.

Hur bör man som privatperson tänka kring utlandsresor. Är det smart att åka ut i Europa nu när smittan ökar igen?

– Är man fullvaccinerad har man ett bra skydd mot alla varianter – även delta. Då är det svårt att säga att man inte ska resa, men det får man själv avgöra. Man kanske håller på att få krupp och är fullvaccinerad och vill besöka nån utomlands.

Hur mycket skyddar en vaccindos mot delta?

– Man får ett visst skydd, men data från Storbritannien har visat att en dos är mindre effektiv mot delta än andra varianter. 

Många upplever pandemin som över, kan man tänka så?

– Man kan se på det på två sätt. Pandemin som vi känner den är inte över på så sätt att det i de yngre grupperna är fler som är ovaccinerade än vaccinerade. Samtidigt har de flesta äldre fått vaccin. Men pandemin kan ta fart om många unga smittas och kan spilla över på äldre som inte velat eller har kunnat vaccinerat sig. Och sen ger två vaccindoser inte heller ett hundraprocentigt skydd, poängterar han.

– Det största orosmomentet är det okända. Oron är att det skulle komma nya varianter som är mer smittsamma som vaccinen skyddar sämre mot eller inte alls, säger Johan Nöjd.                       

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!