"Vaccinet ska ge victory mot covid"

Med ett V-tecken inledde Mikael Köhler den sista planerade presskonferensen om covid-19. "Jag hoppas verkligen att det här blir den allra sista presskonferensen, sade han.

Hälso- och sjukvårdsdirektör Mikael Köhler gjorde ett v-tecken under inledningen av torsdagens presskonferens. "V" som i vaccin, sade han. Till vänster syns Fredrik Settergren, områdeschef på Nära vård och hälsa.

Hälso- och sjukvårdsdirektör Mikael Köhler gjorde ett v-tecken under inledningen av torsdagens presskonferens. "V" som i vaccin, sade han. Till vänster syns Fredrik Settergren, områdeschef på Nära vård och hälsa.

Foto: Isak Olsson

Uppsala län2021-06-17 17:56

Mikael Köhler, hälso- och sjukvårdsdirektör, har profilerat sig med sina citat. En av de allra första presskonferenserna inleddes med ett citat av Winston Churchill. Men den här gången, som han säger att han hoppas att det verkligen är den sista, säger han som en blinkning till den gången att han i stället ska börja med en Churchill-gest, och håller upp handen som ett V-tecken.

– Utvecklingen är så mycket bättre och det har gått snabbt. Det är inte över, och det finns hot. Men det finns möjlighet till seger. Och det här står för v som i vaccin. Det viktigaste för victory mot pandemin är vaccin, dos 1 och dos 2, säger han och pekar på de två fingrarna han håller upp.

undefined
Hälso- och sjukvårdsdirektör Mikael Köhler gjorde ett v-tecken under inledningen av torsdagens presskonferens. "V" som i vaccin, sade han.

Den akuta oron just nu är den virusvariant som döpts till delta, och som tidigare kallades den indiska varianten. Den har visat sig vara något motståndskraftigare mot vaccinet. Men två vaccindoser har visat sig ge ett bra skydd också mot deltaviruset. Det gör att det riktiga slutet på pandemin möjligen kan skjutas upp något men inte ställas in på grund av denna virusmutation.

Johan Nöjd, smittskyddsläkare, vill dock inte helt blåsa faran över och ta ut segern mot covid-19 i förskott.

– Det är fullt möjligt att vi kan få utbrott bland yngre som ännu inte hunnit bli vaccinerade. Men det känns optimistiskt för sjukvårdens del, säger han.

Det som kan oroa på sikt är om det utvecklas någon helt ny virusvariant som vaccinet inte biter på alls.

– Och då beror det på vad det viruset skulle kunna få för egenskaper, säger han.

Just nu ser det dock väldigt ljust ut, enligt Johan Nöjd. Än så länge ser det ut som om Uppsala län har klarat sig från större utbrott av deltaviruset. De senaste siffrorna visar också att antalet fall minskar kraftigt bland gruppen 50–59-år. Den senaste veckan har bara nio covidfall konstaterats i den åldersgruppen, vilket talar för att en vaccindos skyddar bra mot det virus som just nu sprids i länet.

Mikael Köhler, säger att det är viktigt att inte utropa segern i förskott.

– Vi är inte där än. Vi måste ta hand om framgången och vårda den ömt.

Han tror att viruset kommer att finnas kvar i framtiden och är något som måste hanteras i samhället även på lång sikt. Nu gäller det att se till att alla tar sina båda vaccindoser.

– Det är en utmaning när den andra dosen för många hamnar mitt i semestern, säger Mikael Köhler.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!