Tydlig vaccineffekt när smittspridningen minskar

Smittspridningen fortsätter att minska i länet. Nu kan man också se en tydlig vaccineffekt, vilket ger hopp även om smittan fortfarande ligger på en hög nivå.

Mats Martinell, medicinskt ansvarig läkare på provtagningsenheten, är optimistisk och säger att vaccinerna börjar ge effekt.

Mats Martinell, medicinskt ansvarig läkare på provtagningsenheten, är optimistisk och säger att vaccinerna börjar ge effekt.

Foto: Sofia Nahringbauer

Uppsala län2021-05-06 11:40

Sedan toppen strax efter påsk har veckosiffran över antalet nya fall i länet minskat från knappt 1 900 till ungefär 1 300. Andelen positiva tester har samtidigt minskat från 15 till 9,4 procent. Det här innebär att minskningen går mycket långsammare än den gjorde efter julhelgerna, då antalet nya fall halverades på ungefär en vecka.

Mats Martinell, medicinskt ansvarig läkare på provtagningsenheten, är dock mer optimistisk än på länge.

– Nu kan vi se en tydlig vaccineffekt. Smittspridningen har gått ner rejält i gruppen över 70 år. Även i gruppen över 60 kan vi se vaccinationseffekten i en minskande tendens, säger Mats Martinell.

Det här är de åldersgrupper som har störst risk att läggas in på sjukhus med covid, vilket ger hopp för den hårt belastade sjukvården. Nu börjar regionen dessutom komma ner under 60 år i vaccineringen, vilket kan väntas ge ytterligare minskad belastning på sjukhuset.

Sjukhusinläggningarna brukar komma som ett facit över smittspridningen med någon veckas eftersläpning. Men redan nu kan man se en minskad belastning i vården. Veckosiffran över antalet nyinlagda covidpatienter har minskat från en topp på 116 den 21 april till 77 den 5 maj. Det är dock fortfarande en hög siffra på samma nivå som toppen av den andra vågen strax efter jul.

Orosmolnet är fortfarande valborgshelgen. Även om det var markant färre människor i rörelse på stan kan smittan ha spridits på privata fester.

– Vi kan inte utvärdera förrän tidigast i slutet av nästa vecka hur folk har skött sig under valborg, säger Mats Martinell.

undefined
Mats Martinell, medicinskt ansvarig läkare på provtagningsenheten, är optimistisk och säger att vaccinerna börjar ge effekt.

Enligt statistiken har vaccineringen så här långt haft en tydlig effekt på smittspridningen i hela landet. Inget vaccin skyddar hundraprocentigt mot att bli smittad. Men Folkhälsomyndigheten har kunnat redovisa en markant nedgång i dödstalen när de äldsta grupperna har vaccinerats. En samkörning med vaccinregistret visar att 5 942 personer testat positivt för covid-19 tre veckor eller mer efter den första dosen. 1 624 har fått covid två veckor eller mer efter dos 2. Risken att bli inlagd på iva minskar också betydligt för de vaccinerade som insjuknar jämfört med de ovaccinerade.

– Det här visar värdet av vaccinationerna. Det är också viktigt att man tar den andra dosen för att få ett långvarigt skydd, säger Sara Byfors, enhetschef på Folkhälsomyndigheten.

I Uppsala har 25 personer lagts in på sjukhus med covid tre veckor eller mer efter att de fått sin första vaccindos. Två veckor efter den andra dosen är det totalt åtta patienter som lagts in på sjukhus i länet. Enligt Clas Juhlin, överläkare som tittat närmare på fallen, är medelåldern hög, omkring 80 år bland de vaccinerade som sjukhusvårdats med covid. Och det är inte alltid lätt att avgöra vad som är orsaken till sjukhusinläggningen.

– Covid kan vara en delorsak som gör att man läggs in på sjukhus. Men det kan också vara hjärtsjukdom eller njursjukdom. När det handlar om multisjuka äldre är det svårt att avgöra vad som utlöst vad, säger Clas Juhlin.

Det finns inga säkra uppgifter om det är någon skillnad mellan de olika vaccintyperna. Folkhälsomyndigheten har inte några sådana uppgifter i sin statistik. I Uppsala har de sjukhusinlagda främst fått Pfizers vaccin. Men det beror också på att det var det vaccin som man började använda först. Antalet fall är dock alldeles för litet för att man ska kunna dra några slutsatser.

Jämnare mellan kommunerna

Skillnaden i smittspridning har minskat mellan länets kommuner. Här är incidensen, det vill säga antalet fall per 100 000 invånare under 14 dagar, samt andelen av covdiproverna som är positiva.

Enköping: incidens 680; andel positiva prov 9,5 procent.

Heby: 828; 8,2 procent.

Håbo: 638; 7,3 procent.

Knivsta 922; 13,3 procent.

Tierp: 603; 7,9 procent.

Uppsala 744; 9,0 procent.

Älvkarleby 712; 10,3 procent.

Östhammar 683; 10,5 procent.

Uppsala län: 711; 8,7 procent.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!