En ny professur, som ska behandla svåra etiska frågor i sjukvården, ska införas vid Uppsala universitet. Niklas Juth, med en akademisk bakgrund inom etik- och moralfilosofi vid bland annat Karolinska institutet, tillträder som ny professor på posten i februari.
– Det kan vara frågor om allt från livsuppehållande behandling och dödshjälp, till frågor om prioriteringar av patienter och patientgrupper, till exempel vid vaccinering av covid-19. Borde sjukvårdspersonal få företräde framför andra, exempelvis.
Niklas Juth menar att pandemin gett upphov till en uppsjö etiska frågor.
– Jag har ju aldrig fått uttala mig så mycket i media som nu. Om prioriteringar kring vaccinering exempelvis, eller grader av sanktioner för att folk ska hålla sig till smittskyddsregler. Det finns uppenbart många etiska frågor under såna här extraordinära omständigheter.
Det är just avvägningarna som blir spännande, menar han:
– Etik handlar om värderingar och normer, och det är särskilt intressant när det uppstår en värdekonflikt.
Varför behövs den här professuren?
– Dels vill Uppsala universitet inte att ämnet ska försvinna eller förminskas eftersom de här frågorna är väldigt relevanta fortfarande. Sedan är den till hälften finansierad av Region Uppsala, och representanter för regionen är intresserade av att starta upp ett etikråd, vilket jag har en del erfarenhet av.