Våldsvågen ökade Uppsalapolisens övertid med 35 procent

Till följd av våldsvågen har övertidsarbetet för poliser i Uppsala ökat kraftigt. "Situationen är ohållbar", anser Fredrik Hagelin, skyddsombud i polisregion Mitt.

"Poliser från hela regionen har hjälpt till i Uppsala under våldsvågen. Läget är oerhört tufft", säger Anna Ramsten, ordförande vid Polisförbundet i Region Mitt.

"Poliser från hela regionen har hjälpt till i Uppsala under våldsvågen. Läget är oerhört tufft", säger Anna Ramsten, ordförande vid Polisförbundet i Region Mitt.

Foto: Stefan Tell/Polisförbundet

Uppsala län2023-11-20 05:00

Polisens insatser för att få bukt med de skottlossningar och sprängningar som drabbat Uppsala i år kräver stora resurser. Ett sätt för polisledningen att lösa bemanningen är att beordra poliser och civilanställda att arbeta övertid. Jämfört med i fjol har övertidsarbetet inom polisen i Uppsala län ökat med 35 procent. Sedan 2021 rör det sig om en höjning med 60 procent.

undefined
Våldsvågen i Uppsala har krävt stora polisinsatser. Ett av dåden är det sprängattentat som utfördes 28 september i Fullerö, strax norr om Uppsala.

– Personalen är otroligt belastad, i år kommer vi att slå alla tiders övertidsrekord, uppger Fredrik Hagelin, skyddsombud i polisens Region Mitt.

Han säger att personalen klarar pucklar med hård arbetsbelastning men anser att ständigt övertidsarbete har blivit ett normaltillstånd som enligt honom är ohållbart i längden.

– Vi är inte dimensionerade för detta och det går inte att pressa ut hur mycket övertid som helst ur personalen, framhåller Fredrik Hagelin.

undefined
"Poliser från hela regionen har hjälpt till i Uppsala under våldsvågen. Läget är oerhört tufft", säger Anna Ramsten, ordförande vid Polisförbundet i Region Mitt.

Även Anna Ramsten, ordförande för Polisförbundet i Region Mitt, är bekymrad. 

– Situationen i Uppsala är extrem. Vi har varit underbemannade i flera år och nu blir det tydligt att vi är för få. Vi måste bli fler poliser, arbetsförhållandena får inte bli så ansträngda att folk inte vill jobba kvar, säger Anna Ramsten.

Om anställda far illa kan skyddsombud teoretiskt sett hindra arbetet genom ett så kallat skyddsstopp, men då krävs att liv och hälsa är i fara.

– Där är vi inte än och i praktiken är det inte så lätt att få till skyddsstopp när det gäller poliser i akuta eller operativa skeenden, uppger Fredrik Hagelin.

Följderna av våldsvågen tär även på polisens budget och hittills i år har övertiden för polisanställda i Uppsala län kostat cirka 15 miljoner kronor.

undefined
Jämfört med 2021 har antalet övertidstimmar för poliser i Uppsala län ökat med 60 procent under 2023.

Torbjörn Nilsson, chef för polisen i Uppsala län, säger att han delar skyddsombudets och fackets oro. För att lindra arbetsbördan under våldsvågen i Uppsala har polisledningen bland annat begärt in förstärkning från andra delar av landet.

– Innan vi tar till övertid undersöker vi om det går att byta arbetspass eller förskjuta arbetstiden. Vi kan även sätta stopp för dem som har för mycket övertid, uppger Torbjörn Nilsson.

En ljuspunkt för polisen är att bemanningen ökar. Enligt polisen kommer man att klara sitt mål att antalet polisanställda i riket nästa år ska vara 10 000 fler jämfört med 2016. Just nu utbildas närmare 3 000 polisstudenter. Rekryteringen har ofta bromsats av låga löner. Nästa år höjs dock ingångslönen för poliser med 9 procent till 31 000 kronor per månad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!