Först hanterades en pandemi, sen kom ett krig, därefter var det dags för inflation och nu har vi en våldsvåg i Uppsala och Sverige. Det är mycket som sker i närheten av oss och som påverkar oss på olika sätt.
– Så var det inte riktigt förr, upplever jag det. Det är på alla fronter och vi är drabbade överallt, säger Rakel Eklund.
Rakel Eklund är forskare på Uppsala universitet och har en bakgrund som psykiatrisjuksköterska. Hon har lagt ned stor del av sin tid åt att forska på bland annat sorg och får ofta svara på frågor om hur hanterar diverse tunga känslor i vardagen.
– Vi matas av intryck dygnet runt. Det är bra att begränsa och införa tider när man tar del av sådant. Det är okej att ta en paus och något kul även om det är mycket hemskheter i världen. Det måste vi göra för att orka på lång sikt, säger hon.
När UNT nyligen pratade med Uppsalabor om vad som gör de glada var familjen, nära och kära ett återkommande svar. Att inte sitta ensam i sin känsla utan att prata, ventilera och stötta varandra är bra när det känns lite extra tungt – men man ska inte fastna i det negativa, menar Rakel Eklund.
– De små sakerna är också värdefulla. Enkla saker som man tidigare tyckte var kul är ofta de vi plockar bort först. En grej man kan göra är skriva ned en eller tre saker som har varit bra under dagen. Det behöver inte vara något stort, man kanske har druckit en väldigt god kopp kaffe till exempel, säger Rakel Eklund.
En rolig aktivitet om dagen, bra sömn och matvanor upprätthåller vanliga rutiner, ger energi och får oss att må bra.
För att inte fastna i de negativa tankarna och befinna oss mer i nuet kan man stanna upp och använda sina fem sinnen: Vad ser, hör, luktar, smakar och känner jag?
– Forskning visar att det är bra att ha något att se fram emot och att ha något att sträva efter. Behöver inte vara en resa utan kan vara att man bjuder hem någon på middag. Då fokuserar man på små guldkorn som ligger lite längre fram, säger Rakel Eklund.
Rakel Eklund upplever att vi nu hanterar kris efter kris som överlappar varandra. Hon reflekterar över om den geografiska närheten är anledningen till att det påverkar oss nu i en högre utsträckning, eller om det beror på att samhället inte har fått en ordentlig paus innan nästa händelse inträffar.
– Det har varit tuffa tider förr, och vi har kommit ut på andra sidan.