Svenska ägg har återkallats i omgångar sedan salmonella konstaterats hos en större äggproducent i slutet av december förra året.
– Ungefär 20 procent av hönsplatserna är borta, därför upplever konsumenterna att det är tomt i butikerna. Det är klart att det är en utmanande situation, säger Marie Lönneskog Hogstadius.
På Ica Gränby hade hyllan fyllts med chokladägg under söndagen. "För tillfället råder det brist av ägg på grund av salmonellan", stod det på en lapp.
Under måndagen inkom en ny leverans, men inte lika många kartonger som vanligt.
– Vi får hoppas att leveranserna täcker behovet, men det är svårt att förutse, säger Johan Wendin som är butikschef på Ica Gränby.
Om man vill få tag på ägg innan påsk rekommenderar han att man kommer in till butiken på förmiddagen då de får in nya leveranser dagligen.
Kjell Jonsson, delägare på Nelins, har också märkt av bristen.
– I nuläget har vi ägg, men det är klart att det finns en oro. Det kan säkert bli brist hos oss under påsken.
Enligt Catarina Flink, mikrobiolog på Livsmedelsverket, har man aldrig varit med om ett liknande salmonellautbrott kopplat till svenska ägg tidigare.
– En sådan här stor leverantör har inte påverkats i den här omfattningen tidigare.
Finns det något man kan göra för att säkerställa att inte smittas?
– Salmonella dör inom några sekunder vid 65 grader. En äggula som är fast, krämig men inte rinnig har med god marginal upphettats tillräckligt för att döda salmonella, förklarar Catarina Flink.
Katharina Gielen, smittskyddschef på Jordbruksverket, menar att läget nu är under kontroll.
– Smittan bland djuren hos producenten är nu borta. Vi har ordning på smittläget och min bild är att ägg har börjat levereras till butikerna.
Salmonellan upptäcktes via ett egenkontrollprov som föll ut positivt i packeriet. Därefter provtogs samtliga stallar och då kunde smittan konstateras även där. I samband med sanering av stallen avlivades hönsen.
– För att kunna sanera stallen behövdes tyvärr cirka 493 000 höns tas bort.
Hur ska ni säkerställa att något liknande inte händer igen?
– Vid sådana här utbrott ser vi över rutinerna för att kunna fånga upp smittan tidigare, kanske genom att införa ännu tätare provtagningar, avslutar Katharina Gielen.