Under tisdagen meddelade Region Uppsala att smittspridningen av covid-19 ökar kraftigt. Andelen positiva provsvar från den senaste sjudagarsperioden är nu uppe i 17,9 procent, vilket är den högsta siffran sedan juni 2020. Det kan jämföras med veckorna innan jul då andelen positiva provsvar låg på ungefär 6 procent.
Mats Martinell säger att den kraftiga ökningen får stora konsekvenser för smittspårningen.
– Smittspårningen och provtagningen är under extrem press. Vi hinner inte med att smittspåra och ringa upp alla som testas positivt. Vi har just nu över 1 000 personer med positiva prover som väntar på att bli smittspårade, vi kommer inte hinna med det innan de är friska, säger han och fortsätter:
– Vi har inte sett en så stor anstormning någon gång under hela pandemin. Det är på rekordnivåer.
Omikron är nu den dominerande virusvarianten och utgör omkring 90 procent av covidfallen. Mats Martinell menar att det är just omikronvariantens mer smittsamma egenskaper som ligger bakom den stora ökningen. 70 procent av de som lämnar positiva provsvar är vaccinerade med två doser.
– Vaccinet skyddar inte lika bra mot omikron. Det är också mera smittsamt, vilket nu kombineras med att samhället är mer öppet. Nu när vi har en spridning av omikron så behöver man vara lika försiktigt som man var innan man var vaccinerad även om man har tagit två doser vaccin.
Hur allvarligt är det här?
– Det är allvarligt. För individen kanske risken är mindre att man blir allvarligt sjuk eller dör. Men för samhället är risken högre för fler kommer vara sjuka samtidigt. Det kommer att drabba alla samhällsbärande verksamheter som kommer att bli belastade på grund av hög sjukfrånvaro. Det kan till exempel minska åtkomsten till primärvården och göra att man riskerar att få vänta längre på en läkartid.
Region Uppsalas smittskyddsläkare, Johan Nöjd, är också bekymrad över smittspridningens utveckling men poängterar samtidigt att det fortsatt är få som blir allvarligt sjuka. Under den senaste sjudagarsperioden har antalet positiva fall ökat från cirka 1 000 till cirka 1 700. Under tisdagen vårdas totalt 28 personer för covid-19 i regionen, varav 14 på covidavdelningen. En person är i dagsläget inlagd på IVA.
Smittskyddsläkaren lyfter även fram att omikron medför lägre risk för allvarlig sjukdom än deltavarianten.
– För den enskilde som idag testar positivt är det bra att det är omikron, det verkar vara hälften så stor risk att bli allvarligt sjuk av den. Men hade det inte varit omikron hade man kanske inte blivit smittad alls, säger han.
Johan Nöjd är däremot orolig för att den ökade smittspridningen ska leda till att de som ännu inte vaccinerat sig blir smittade.
– Min stora farhåga är att de "fickor" av ovaccinerade, som ändå är runt 10 procent hos de äldre, ska bli smittade av viruset för första gången. Sedan exakt vad omikron betyder för oss får vi se några veckor fram.
Han menar också att det är naturligt att en majoritet av de smittade är vaccinerade.
– Att flertalet smittade är vaccinerade är inte konstigt när vi har en majoritet av befolkningen som är vaccinerade. Är man vaccinerad är också sjukdomen mindre allvarlig. Men är du lite äldre och har det gått mer än sex månader sedan dos två är det lite bråttom att ta nästa.