Tredjedel av länets skog kan angripas av fruktad insekt

I fjol tvingades många skogsägare att avverka gran till följd av granbarkborrens framfart. I sommar räknar Skogsstyrelsen med att drygt en tredjedel av skogarna i Uppsala län kan drabbas.

Gran i Heby kommun som i fjol drabbades av granbarkborre och fick avverkas.

Gran i Heby kommun som i fjol drabbades av granbarkborre och fick avverkas.

Foto: Ebba Örn

Uppsala län2020-05-19 09:00

Granbarkborren är en liten insekt som i stora svärmar tar sig in i barken på granar. Inom några veckor är det tidigare friska trädet dött. Angreppen syns som små, små runda hål i trädstammen, borrmjöl samt ett karaktäristiskt gångsystem under barken. I fjol skadades många skogar i Sverige svårt av angreppen och skogsägare blev tvungna att skövla döda träd för att rädda friska. Inför årets svärmningar har Skogsstyrelsen tagit fram så kallade riskkartor för Uppsala län. De visar att en dryg tredjedel av skogarna i länet har medelhög till hög risk att drabbas av insekten i år.

– Det kan bli lika illa i år som i fjol, det är lite för tidigt att säga. Men det vi kan se i riskkartorna är att det finns många bestånd i Uppsala län som ligger i riskzonen. En riskfaktor är tidigare angrepp, men också om det finns gammal granskog som är exponerad mot söderläge, säger Patrik Karlsson, skadesamordnare på Skogsstyrelsen i Uppsala län.

undefined
Patrik Karlsson är skadesamordnare på Skogsstyrelsen i Uppsala län.

Den hittills kyliga våren har gjort att de stora svärmningarna av granbarkborre ännu inte har börjat, men så fort temperaturen håller sig omkring 18 grader vaknar insekterna till liv. Förutom karttjänsten, där skogsägare kan zooma in tätt på sitt område för att se hur stor risken för angrepp är, sätter Skogsstyrelsen och Mellanskog ut fällor för svärmningsövervakning i sex områden i Uppland i år. Syftet är att ha koll på när svärmningarna kommer i gång. I Uppsala län är det främst områden i Enköping, Heby kommun samt väster om Uppsala som är drabbade, medan Alfrida-området är det som hittills tagit minst stryk av insekten.

undefined
Såhär ser riskkartorna från Skogsstyrelsen ut. Ju mörkare färg i ett område desto högre är risken för angrepp av granbarkborre.

– De stora utbrotten förra året berodde på den varma sommaren 2018 och på att det på sina ställen aldrig har varit så mycket gran i Sverige. Det viktigaste för att det inte ska bli angrepp är att granarna har motståndskraft att bilda koda. När det blir torrt kan de inte försvara sig, säger Patrik Karlsson.

Går det att skydda sig mot granbarkborren?

– Den mest använda metoden är att plocka ut de träd som är angripna, innan nya barkborrar tar sig ur granen och angriper närliggande träd. Det bör göras innan den nya generationen kläcks inuti angripna träd, vilka tar cirka åtta till tio veckor.

Riskkartorna finns på Skogsstyrelsens hemsida. Ju mörkare färg desto högre är risken för angrepp i området.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!