Nyligen rapporterade UNT om att flera småbyar runt om i Sverige riskerar att få sin gatubelysning släckt när staten planerar att ta över ansvaret för belysningen. Men enligt Trafikverket finns det i nuläget inga planer på ett sådant övertagande.
— Beslutet är att inget övertagande är aktuellt i denna planperiod, vilken är 2018-2030. Planen revideras vart fjärde år, men inom den lagda ramen har jag svårt att se att dessa kostnader kommer inrymmas där, säger Kenny Dolleris, ansvarig för frågan på Trafikverket.
Enligt en kartläggning som gjordes i samarbete mellan Trafikverket och Sveriges kommuner och regioner (SKR) är gatubelysningen runt om i landet i mycket dåligt skick. En oro som då uppstod i många kommuner var att de skulle bli ålagda att betala stora belopp för att rusta upp lamporna för att de ska möta Trafikverkets speciella krav. Men nu kan alltså Sveriges landsbygdskommuner andas ut, enligt Kenny Dolleris.
— Det är en stor peng som nu bara skjuts framåt och blir bara större och större om man inte gör någonting. Men Trafikverket kommer inte att tvinga kommuner att ta bort belysning eller rusta upp den. Våra krav gäller vid nybyggnad och större ombyggnad eller då en ny belysningsanläggning sätts upp, säger han.
I många av Sveriges byar har nyheten också spridit oro. Där har det handlat om att den slitna gatubelysningen riskerar att försvinna helt om den inte rustas upp.
— Det finns anledning att känna oro på de ställen där kommunerna misskött belysningen så pass att de blir en fara för tredje man. Då är Trafikverket skyldig att nedmontera denna på annan ledningsägares bekostnad, om inte denne åtgärdar bristen.
Men det spelar också roll om belysningen är statligt eller kommunalt ägd.
— Vi kan inte svara för enskilda kommuners strategier, men Trafikverkets inställning är att belysning ska finnas där den gör nytta och en belysningsanläggning som inte behövs tar ju medel från en anläggning som skulle behövas. Är belysningen statligt ägd, så kommer vi framöver att utreda om den uppfyller våra kriterier för var belysning behövs. Gör den inte det kommer vi erbjuda kommunen att ta över den. Vill ingen då ta över den, så tas den bort. Ingen detaljerad översyn är ännu påbörjad, så det kommer dröja många år innan vi börjar göra åtgärder på våra befintliga belysningsanläggningar.