I Upsala Nya Tidning från 1921 går det att läsa om Encefalitis letargica, sömnsjukan, en sjukdom som kom till de nordiska länderna 1919. Sjukdomen kan vid första granskning påminna om coronaviruset. Symtom var bland annat feber och huvudvärk, vuxna drabbades mer än barn, och den kunde vid första anblick påminna om en vanlig influensa. Råden för att hålla sig frisk var då renlighet och frisk luft.
Den som bläddrar i UNT-arkivet kan läsa nästan dagliga rapporter år 1921 om antalet insjukna, och antalet avlidna. Den 7 februari 1921 gick att läsa om 58 nya fall av sömnsjukan i Gävleborgs län. Dagen efter rapporteras det om 67 fall i Västernorrlands län. Den 10 februari rapporteras det om Jönköping läns första dödsfall i sjukdomen.
I slutet av januari 1921 skriver UNT om en man som avlidit till följd av sjukdomen. A.E Söderströms sista tid i livet beskrivs som "På 18 dygn lär han ej ha sovit mer än 3 timmar. I sitt försvagade tillstånd angreps han så av sömnsjuka och dukade under".
Råden om att isolera sig själv och undvika folksamlingar kan kännas bekanta även hundra år senare. Skillnader mellan sömnsjuka och covid-19 är bland annat långtidsskadorna. Sömnsjukan resulterade bland annat i Parkinssons, sömnlöshet och psykos.
I UNT-arkivet på unt.se kan du hitta fler intressanta artiklar från 1890 till nutid.