– Tyvärr är det nästan alltid så att landsbygdskommuner hamnar dåligt till i den här typen av undersökningar, säger Frida Johnson, hållbarhetsstrateg hos Tierps kommun.
Varför då?
– Dels har Tierp i jämförelse en dåligt utbyggd kollektivtrafik och höga utsläpp från privatbilar. Vi har också en hög andel jordbruk, skogsbruk och industrier inom kommunen som drar upp utsläppsnivåerna. Det här är något som vi är medvetna om och arbetar för att komma tillrätta med.
Undersökningen har gjorts av nyhetsbyrån Siren och bygger på kommunuppgifter från statistikdatabasen Kolada hos Sveriges kommuner och regioner.
Största syndare, enligt undersökningen, är Oxelösunds kommun med ett utsläpp 127 ton koldioxidekvivalenter per invånare. Rikssnittet ligger på fem ton medan samma siffra var drygt sex ton i Tierp.
– Även om vi ligger högt så visar undersökningen att det går åt rätt håll och våra utsläppsnivåer har minskat med fyra procent vid den senaste mätningen jämfört med tidigare.
Enligt Johnson pågår en mängd arbeten för att minska utsläppen ytterligare.
– I dag skickar vi exempelvis allt matavfall till Uppsala där det blir biogas, men vi jobbar för att det ska gå att tanka förnybar biogas även i vår kommun.
Hon förklarar att kommunen även arbetar med ytterligare laddningsstationer för elbilar samt planerar för en solcellspark och ett klimatprotokoll för företag.
Lägst utsläpp i Uppsala län hade Uppsala, Håbo och Älvkarleby kommuner som alla låg strax under fyra ton.