Under tisdagskvällen fick Magdalena som är i 80-årsåldern samtal från en man som uppgav att han arbetade på ett telefonbolag. Han sa att hon borde ha fått rabatt på sitt telefonabonnemang, och att företaget nu var återbetalningsskyldiga några tusen kronor.
– Det hör till saken att jag har haft ekonomiska trassligheter med dem tidigare, så jag lyssnade på vad han sa, säger Magdalena.
Hon bekräftade sitt namn och adress för mannen, som sedan bad henne ta fram sin bankdosa. Hon använder sig vanligtvis av Bank-id och behövde leta efter dosan. När hon inte hittade den bad hon mannen ringa tillbaka i morgon, men han sa att det måste ordnas direkt.
– När han pratade om dosan förstod jag det var något lurt, men jag följde med i samtalet. Jag hade inte sagt något farligt. Min adress kan man ju slå upp, säger Magdalena.
Hon letade en andra gång efter bankdosan men hittade den inte. Till slut la mannen på. Nu vill hon varna andra för att det kan hända dem om samtalen fortsätter
– Först tyckte jag att det var normalt, men jag har varit utsatt för ett annat bedrägeriförsök tidigare. De tyckte jag skulle byta telefonbolag men jag avslöjade dem också. Så jag har haft en känsla av att det här kan hända, säger Magdalena.
Polisen i Uppsala berättar att det är relativt vanligt förekommande att telefonbedragare hör av sig, främst till äldre personer.
– De försöker få personen att lämna över bankkort och koder. De försöker lura till sig det på lite olika sätt. En person kan till exempel säga att personen ringer från en bank och hävda att man gjort ett uttag eller skickat över pengar till ett konto. Det säger personen för att skapa osäkerhet, säger Tobias Ahlén, presstalesperson vid polisen.
Detta kan sedan leda till att personen som ringer erbjuder hjälp och därefter knackar det på dörren. Personen kan få med sig kontokort och kod från hushållet, och sedan försvinner det pengar från kontot. Bedrägeriet kan göras på olika vis.
– Om någon ringer och ber personen att använda Bank-id eller lämna ut en kod eller ett bankkort är det inte en seriös bank eller företag. Lägg på och ring gärna polisen, säger Tobias Ahlén.
Har man lämnat ut sitt bankkort och kod rekommenderar polisen att man spärrar sitt kort och polisanmäler händelsen.