De senaste åren har supersilverfisken blivit allt vanligare i svenska hem, inte minst i Uppsala län där andelen saneringar av olika typer av silverfisk ökat med 88 procent under 2021 jämfört med året innan. Det visar statistik från saneringsfirman Nomor.
Supersilverfisken är betydlig större än sin släkting, har långa spröt och en luden kropp. Men det är inte bara på ytan som supersilverfisken sticker ut – det som ställer till det är att supersilverfisken trivs i torrare miljöer och har en annan kost.
– Den äter främst papper. Så har man värdefulla böcker, frimärken eller värdepapper finns risken att de blir förstörda, säger Johan Peterson, skadedjursexpert på Nomor.
Skadedjuret tros ha kommit till Sverige via byggmaterial från andra länder för drygt tio år sedan.
− De följer med väggarnas isolering som består av cellulosabaserade material. Det har vi förstått eftersom vissa fastigheter får stora problem och andra inga alls.
För att bli av med supersilverfisken är det första man kan göra att städa lite extra, till exempel dammsuga utan munstycke längs med golvlister. Blir det inte bättre bör sanering ske.
– Då finns det fysiska bekämpningsmedel som limfällor och medel som torkar ut silverfiskarna. Funkar inte det får man ta till kemiska bekämpningsmedel, säger Johan Peterson.
En delförklaring till den explosiva ökningen kan vara att Nomor inlett ett omfattande samarbete med ett stort försäkringsbolag.