Den lagstiftning som oftast tillämpas när länsstyrelsen bedömer planer på nya solcellsparker är inte anpassad för den utveckling som nu sker med allt större parker.
– Det är samma lagstiftning som används när en lantbrukare vill starta en salixodling på sin åker. Det fungerade i början. De första solcellsparkerna var inte större än någon hektar. Nu görs bedömningar av oss för solcellsparker på över 100 hektar enligt samma regler.
Det säger Erik Sjödin, naturvårdshandläggare vid länsstyrelsen i Uppsala.
Intresset för att anlägga solcellsparker ökar. Det vanligaste tillvägagångssättet är att företagen som vill anlägga en ny park gör en anmälan till länsstyrelsen för ett samråd, ett så kallat 12:6-samråd.
I takt med att solcellsparkerna blir fler och dessutom allt större skulle lagstiftningen behöva anpassas. Den ger varken utrymme för bra bedömningar eller långsiktig trygghet åt verksamhetsutövaren, menar Erik Sjödin. Han passar även på att påminna om att det redan nu är möjligt för verksamhetsutövare att ansöka om frivilligt tillstånd, vilket ger säkrare bedömningar och en långsiktig trygghet.
– I dag är det inte ovanligt med solcellsparker på över 100 hektar där vi har sex veckor på oss att komma fram till ett första beslut. Det har varit ganska knepigt att ta ställning till så stora arealer som har helt annan påverkan på hela landskapet och där bland annat allmänhetens tillgång till området begränsas, säger Erik Sjödin.
Nyligen presenterades planer för en storskalig park på 76 hektar i närheten av Österbybruk och i Heby kommun väntas snart byggstart för en solcellspark på hela 160 hektar senare i år.
En undersökning av Novus som gjordes förra året visar att 18 av landets 21 länsstyrelser anser att man behöver tydligare lagstiftning när det gäller tillståndsprövningen av solcellsparker.
Enligt en färsk sammanställning av Nätverket för solparker, där flera stora aktörer i branschen ingår, är det många solparker i Uppsala län och resten av landet som väntar på besked från länsstyrelser för att fortsätta utbyggnaden.
Så en förändring kan vara på gång.
– Vi hoppas det ska komma ny nationell vägledning till sommaren och samtidigt finns det förslag på nationell nivå om en helt ny lagstiftningsparagraf i miljöbalken, säger Erik Sjödin.