Biträdande smittskyddsläkare Anna Gillman berättar att smittspridningen av covid-19 ökar i Region Uppsala.
– Smittspridningen har ökat varje vecka den senaste månaden. Vi ser främst fallen av covid-19 bland ovaccinerade personer som är yngre än 50 år. Uppemot hälften har varit på semester antingen utomlands eller ute i Sverige, säger Gillman.
Gillman pekar på att en stor del av smittspridningen beror på riskbeteenden under semestern.
– Jag tror att ökningen har att göra med att folk inte har vaccinerat sig och slutat följa de allmänna råden som att till exempel hålla avstånd och att inte träffa nya personer. När man åker på semester glömmer man bort detta.
Då många i riskgrupper är fullt vaccinerade menar Gillman att faran med smittspridning inte är lika påtaglig som tidigare under pandemin. I nuläget vårdas tre personer för covid-19 i regionen.
– Dessa personer blir generellt inte svårt sjuka. Det är två bilder samtidigt med ökning av fall men inte av belastning på sjukvården.
Provtagningen har ökat i regionen. Gillman tror att personer testar sig efter hemkomst till Sverige, enligt Folkhälsomyndighetens riktlinjer. Hon tror även att den ökade provtagningen beror på att fler blir sjuka.
– Det är mer riskbeteende, vi får fler fall och de går och provtar sig.
Trots lediga vaccinationstider är det många kvar att vaccinera innan regionen når sina mål.
– Första gången under hela pandemin har vi haft lediga vaccinationstider. Samtidigt har vi bara vaccinerat 60 procent av de som är mellan 18 och 29 år. Det är svårt att analysera om det beror på att de inte vill vaccinera sig, om de inte har kommit till skott eller om de är bortresta och tänker vaccinera sig när de kommer hem.
Gillman berättar att slutet av sommaren innebär en viktig period.
– Vi är i en fas när semestern slutar och terminerna börjar. Om man kan ta till sig att vi måste hålla restriktioner tills vi är vaccinerade så behöver smittspridningen inte dra iväg mer.
Gillman hoppas att ökad vaccinationsgrad och bättre efterlevnad av Folkhälsomyndighetens allmänna råd ska bromsa de uppåtgående kurvorna. Får det inte effekt kan det bli aktuella att skjuta planerade lättnader av restriktioner på framtiden alternativt att införa nya restriktioner, berättar hon.