Det är forskarna i Crush covid som analyserat data från provtagningsenheten i Region Uppsala. Och skillnaderna är stora mellan könen, framför allt i åldersgrupperna mellan 20 och 60 år.
Det visar sig att kvinnorna i vissa åldersgrupper testar sig i dubbelt så hög grad som männen. Tittar man på analysresultaten är dock männen oftare smittade än kvinnorna. Mellan 9 och 13 procent av männens prover visade sig vara positiva. För kvinnor var motsvarande siffror mellan 5 och 9 procent.
– Vi ser en väldigt tydlig skillnad som borde gå att rätta till. Vi vet att det har varit svårt att boka tider. Men det borde vara lika svårt för män och kvinnor. Det är en samhällsplikt att testa sig när man har symtom, säger Mats Martinell, medicinskt ansvarig läkare på provtagningsenheten.
På provtagningsenheten har man ingen förklaring till vad skillnaderna beror på.
– Det kan ha en mängd olika orsaker. Vi vet att kvinnor i högre grad jobbar i serviceyrken och i vården. Och det kan vara så att de har större tryck på sig att testa sig från sina arbetsgivare. Men vi vill rikta en uppmaning till männen att skärpa sig, säger Mats Martinell.
Riktlinjerna från WHO är att andelen positiva provsvar i större regioner ska ligga på under 5 procent. Då kan man vara säker på att ha fångat in tillräckligt stor andel av de smittade för att få en uppfattning om smittspridningen i samhället. I mindre områden går det inte att uttala sig lika kategoriskt. Allmänt kan man dock säga att trycket på provtagningen i Uppsala län har varit alldeles för stort för att man ska nå alla som smittats.
Den senaste utökningen av testkapaciteten har inte löst problemet.
– När vi tittar på den ökande andelen positiva test ser vi att vi inte möter efterfrågan. Vi har snarare kommit längre ifrån. Smittspridningen är så pass stor i Uppsala att det är svårt att erbjuda tillräcklig kapacitet, säger Mats Martinell.
Fler teststationer är på gång. Men han kan i dag inte säga exakt var de kommer att placeras och när de kan vara i gång.
Tittar man på den geografiska spridningen är det inte så särskilt stora skillnader mot förra veckan. En tendens är att tyngdpunkten på sydvästra Uppsala som smittspridningens epicentrum har förstärkts. Runt Gottsunda, Sunnersta och Vårdsätra är nu i princip alla postnummerområden röda på kartan där man kan följa andelen som testats positivt för covid-19.
– I vissa delar av Gottsunda är andelen positiva test nu mellan 30 och 40 procent. En så hög positivitet är en stark indikator att man inte når ut till alla som smittats av covid-19, säger Mats Martinell.
I kartan här nedanför visas smittspridningen de senaste två veckorna i länets alla postnummerområden. Det är en mörkare röd färg ju högre andelen positiva covid-tester som tagits. Gråmarkerade eller vita områden har för få invånare eller för få antal gjorda tester för att statistiken ska kunna visas. Även i de postnummerområden som visas med en röd färg kan det vara endast ett fåtal fall som utgör underlaget för statistiken, vilket gör att resultatet ska tolkas med viss försiktighet.
Bland länets kommuner är det i Älvkarleby, Uppsala, Håbo och Knivsta som situationen just nu ser värst ut.
Som UNT berättat tidigare var det nu flera veckor sedan som ett antal andra regioner gick om Uppsala när man jämför antalet smittade i förhållande till befolkningen. Det innebär inte på något sätt att smittspridningen avtagit i Uppsala, tvärtom. Antalet nya fall når rekordhöga nivåer för varje vecka som går.
Högst antal fall per 100 000 invånare den senaste 14-dagarsperioden har fortfarande Örebro med 574. Därefter kommer Stockholm med 379, Kronoberg med 364, Jönköping med 345 och Östergötland med 343 före Uppsala som har 330, enligt Folkhälsomyndighetens senaste siffror.
Inom forskningsprojektet Crush covid har man nu också tagit fram en karta efter en metod som den europeiska smittskyddsmyndigheten, ECDC, använder för att visa smittläget. Där väger man samman uppgifter om antalet provtagna, andelen positiva test och antalet covidfall i förhållande till befolkningen. När man följer utvecklingen över tid ser man hur en allt större del av Uppsala län klassas som områden med hög smittspridning. Nu är det bara vissa delar av Heby kommun som markeras med ljusgrön färg, vilket indikerar den lägsta nivån av smittspridning.
Om man klickar sig fram mellan veckorna i kartan här nedanför kan man se hur smittläget förvärras från vecka 40 och framåt.