SMHI inför nya vädervarningar: "Bättre krisberedskap"

Det blir inga fler klass 1, 2 eller 3 varningar från SMHI. I dag byts systemet för vädervarningar ut.

SMHI inför ett nytt vädervarningssystem och slopar därmed klass 1, 2 och 3-varningarna.

SMHI inför ett nytt vädervarningssystem och slopar därmed klass 1, 2 och 3-varningarna.

Foto: Anders Wiklund/TT

Uppsala län2021-10-26 10:31

I över 25 år har SMHI använt sig av klass 1, 2 och 3-varningar för att uppmärksamma allmänheten om riskfyllda väderförhållanden. Nu byts varningssystemet ut.

Från och med i dag klockan 12:00 kommer vädervarningarna istället benämnas som gul, orange och röd varning – där röd varning är den allvarligaste graden.

Anledningen är att varningarna ska bli mer konsekvensbaserade och regionalt anpassade. Det nya varningssystemet innebär även en ökad samverkan mellan SMHI och de aktörer som berörs av vädervarningarna, såsom MSB och länsstyrelsen.

– Det är för att samhället ska ha en bättre krisberedskap. I de nya varningarna kommer fokus ligga på de förväntade konsekvenserna av vädret och inte bara på själva vädret som de nuvarande varningarna gör, säger Emma Härenstam, meteorolog på SMHI.

undefined
SMHI:s nya vädervarningar. Gul varning är mildast och röd varning är den allvarigaste graden.

Det förnyade systemet ska göra det enklare att förstå vilka problem som vädret kan orsaka och varningsnivåerna sätts utifrån vilka konsekvenser som vädret väntas få i ett visst område. Tröskelvärden och riskfaktorer är regionalt anpassade.

– Ligger det redan snö på marken och det kommer mer snö så kan det bli en gul varning på grund av att det blir värre konsekvenser av att det faller snö på snö. Men det beror också på var i landet det sker, det kan snöa mer i norr innan man får en gul varning. Sedan förbättras ju också definitionen av området. Istället för skarpa linjer mellan län så kommer området ritas mer fritt. Det blir noggrannare kring vilket område varningen gäller, förklarar Emma Härenstam.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!