Debatten kring Tämnaren och dess framtid har pågått länge. Sjön hotas av att växa igen, bland annat då vattennivån är så låg att solljuset når botten och bottenvegetationen växer rejält.
Oppositionskommunalrådet Jonas Segersam (KD) lämnade 2019 in en motion om en räddningsaktion. Det blev startskottet för en ordentlig långbänk då minoritetsstyret ville lämna frågan utan åtgärd. Men nu ställer sig V på oppositionens sida och diskussioner med intressenter ska inledas om hur man ska rädda sjön.
– Vi ska prata med Heby kommun, Tierps kommun och övriga intressenter och sedan återrapportera senast nästa sommar vad dessa diskussioner har lett till, säger Jonas Segersam.
Tämnaren är en komplicerad fråga, omgärdad av juridiska bestämmelser som är svåra att ta sig runt. Jonas Segersam tror att den enda långsiktiga lösningen för sjön är att höja vattennivån. För att få göra det behövs dock en ny vattendom som tillåter högre vattennivåer. Den nuvarande vattendomen är från 1977 och ägs av Uppsala Vatten och Avfall AB.
– Det har liksom blivit fel att Uppsala Vatten har fått ansvar i den här processen. Det ligger inte i deras intresse att lägga pengar på att höja vattennivån. Vi kommunpolitiker måste därför börja ta ansvar.
Nu vill man söka en överenskommelse för höjning av vattennivån eller annat för att säkra sjöns framtid. Återrapportering sker senast nästa sommar vilket gör att åtgärder dröjer ytterligare. Jonas Segersam är förvånad att saker inte går fortare för att rädda Tämnaren.
– Folk verkar vara okej med att det här är en döende slättsjö. För Uppland vore det en stor förlust om den försvann. Vatten är viktigt för rekreation, fiske, friluftsliv. Att se vattnet försvinna tror jag inte någon vill. Jag tror inte markägare vill det heller egentligen, säger Jonas Segersam.
Han verkar ha rätt i att de flesta vill ha kvar sjön. Markägare ser gärna en lösning som bidrar till att Tämnarens räddning men menar att det krävs en lösning som fungerar för alla parter.
– Jag kan mycket väl tänka mig en höjning av vattennivån. Den måste väl finnas kvar i form av reservoar. Men om man bara höjer utan vidare så blir den inte nödvändigtvis djupare. Den blir bredare. Det handlar väl bara om hur man ska göra detta, vad det kommer att kosta och vem som ska betala, säger Thomas Lundgren, jordbrukare och ordförande på Tämnarens sänkningsföretag.
Men för en höjning behövs en ny vattendom och då krävs det att det inte finns någon som motsätter sig. Detta gör markägarna skeptiska till en snar förändring.
– Jag har svårt att förstå hur man ska få alla att vara överens, ärligt talat. Det är ju väldigt många intressenter sett till att det är en väldigt stor sjö med mycket jordbruk runt omkring, säger Thomas Lundgren.
– Vem ska betala? Jag kan tycka att de kommuner som nyttjar vattnet bör betala. I den vattendom som finns har man inte tagit höjd för en sådan här situation. Det ligger i allas intresse att den här sjön finns kvar. Det påverkar markägare runt omkring marginellt och behöver man ersätta dem vars jordbruk påverkas så får man göra det och bygga vallar, säger Pontus Elvingson, markägare i Harbo.
Att diskussioner ska hållas innebär ändå en ljusning i jakten på att rädda sjön. Kjell Tofters på intresseföreningen Tämnarens Vatten är försiktigt positiv.
– Vi tycker ju att man ska ägna större intresse åt Tämnaren så man kan ju hoppas på att detta leder till något framsteg.