Det är krispigt i luften och fotstegen knastrar i snön när UNT besöker paret Anna Sverredal och Fredrik Sjöberg som driver Årby Rusthåll i Storvreta. Termometern visar 17 minusgrader.
Här finns endast en liten mängd ved kvar till försäljning. De sista 200 kubiken ligger under blå presenningar på ett fält, som under våren vanligtvis är fylld med 4 000 till 8 000 kubikmeter ved.
Det hör till vanligheterna att veden på Årby Rusthåll säljer slut varje år. Skillnaden i år – med inflation och höga energipriser som följd – är att den sålt slut mycket snabbare och att efterfrågan är enorm, enligt Fredrik Sjöberg.
– Vi har redan fått in förfrågningar om nästa vinter, säger han.
Björken – som är den populäraste vedsorten – tog slut redan i augusti. Det som är kvar nu är granved och alved. Det sistnämnda endast i småsäckar.
Delar av veden som finns kvar är redan såld och ligger i väntan på att bli upplockad av kunder. Den ännu mindre mängd som är över till försäljning kommer också att gå åt. Det är Anna Sverredal tämligen säker på. Med andra ord kommer det stora fältet snart stå helt tomt på ved.
Och den som inte redan fyllt upp ett lager hemma kan nog räkna med att det blir svårt att få tag på ved de kommande månaderna.
– Problemet med ved är att du måste fälla träden på vintern och torka dem efteråt under våren. Det finns ingen möjlighet att göra ved allt eftersom om man inte har ett jättestort torkrum med fläktar. Så när man köper ved ska man se till att det räcker till två vintrar, berättar hon.
Fredrik Sjöberg flikar in:
– Man är alltid en förlorare om man behöver köpa ved i typ februari, särskilt i år för då kommer den garanterat vara slut. Man måste tänka på att ha en vedbuffert. Vi tränar våra kunder till det beteendet.
Anna och Fredrik köpte gården och deras 30 hektar skogsmark år 2008. De var intresserade i energifrågan redan då och valde därför att satsa på vedförsäljning ett par år senare.
Det tog två år, sedan räckte inte skogen längre till deras vedkunder. I stället köper de in ved från en organisation som sköter avverkning.
Vad säger kunderna om vedbristen?
– Kunderna reagerar med förståelse. Många anar att de är för sent ute, säger Anna Sverredal.
Paret uppger att det är svårt att planera försäljningen efter den stora efterfrågan. Dels eftersom de inte vet hur mycket timmerstockar de får in, men framför allt eftersom prissättningen är oklar.
– Det kommer bli dyrare, men det är svårt att veta exakt hur mycket dyrare. Därför är det svårt att lova kunderna det ena eller det andra inför nästa vedsäsong redan nu, säger Fredrik Sjöberg.
Han säger att man nog får räkna med en prishöjning på åtminstone 50 procent.
Upplever ni att kunderna är oroliga för kommande vinter?
– Ja. En kund och bekant till mig har sänkt värmen hemma till 13-14 grader och använder alternativa uppvärmningsmetorder, annars får han en elräkning på 18 000 kronor i månaden, säger Fredrik Sjöberg.
I norra Uppland har Ved-Lasse i Sandby i Tierps kommun sålt helt slut på sitt lager.
– Vi har väl sålt 500 kubikmeter ved den här säsongen, säger Lasse Ivarsson som driver Ved-Lasse ihop med sin son.
Men det är inte så stor skillnad jämfört med hur det brukar vara, menar han.
– Däremot nästa säsong... då jädrar. Kunderna har redan hört sig för, men jag vågar inte lova något för jag vet inte hur marknaden och vårt lager kommer se ut, säger Lasse Ivarsson.
Nästan alla vedhandlare som UNT har talat med har sålt slut inför säsongens vinter. Roger Wässman på Tallmyra AB i Enköpingstrakten är dock ett undantag. Här finns det ved och efterfrågan är hög.
– Jämfört med förra året är det minst en femtioprocentig ökning. Det finns en medvetenhet bland folk när det gäller värme- och energifrågan, säger Roger Wässman.
Han uppskattar att han i dag har cirka 200 kunder som köper ved från hans två gårdar. Cirka 3 000 kubikmeter ved säljer han på en säsong.
– Men just nu säljer och levererar vi bara till befintliga kunder. Det är viktigt att belöna de som är lojala. Vi får se hur vi gör längre fram, då kanske vi kan ta in nya.
Det befintliga lagret av bland annat tvåårig björk- och tallved räcker fram till januari nästa år.
– Vi har alltid ett lager där ved ligger och torkar innan vi klyver upp den för att vi ska kunna leverera kontinuerligt till våra kunder, säger han.