Robin Törnqvist är en av totalt 13 lantbrukare runt om i länet som är redo att rycka ut om skogsbrand uppstår. Tillsammans deltar de i ett projekt som startats av Länsförsäkringar och Maskinringar Mälardalen med syfte att få lantbrukare att hjälpa till vid skogsbränder. Robin Törnqvist har hjälpt till att släcka eld i fyra år.
– Vi har tidigare kört på olika bränder, bland annat en gård som brann utanför Uppsala förra året. Men även på återvinningsstationer samt några mindre skogsbränder i närheten. Eftersom vi har gödseltunnor som vi kör med på lantbruket för att sprida gödsel så blir det perfekt att kunna använda tunnorna till att bekämpa bränder, säger han.
En av hans gödseltunnor kan ta 28 kubikmeter vatten och kan tanka de 28 tusen literna på bara tre minuter. Sen går det att spruta ut allt igen på fem till sex minuter om det behövs. I jämförelse kan en vanlig brandbil bara ta tio kubik vatten.
– Om vi då är ute hos en lantbrukare och jag ringer och säger till honom att de behöver hjälp med en brand så säger de bara åk. Då får man komma tillbaka senare. Ingen vill att det ska brinna. Brinner det på andra sidan stan så är vi där på en timme, säger han.
Tunnorna har försetts med ett speciellt strålmunstycke och koppling. På så sätt kan de antingen själva skapa brandgator eftersom de kan spruta vattnet 60 till 80 meter åt sidan. Men de kan också agera vattentank åt brandkåren.
– Det gäller att det finns diken att lassa vatten ur. Ett torrt år kan det vara svårt med diken eftersom det inte finns vatten, då får man åka till någon sjö och lasta i stället, säger han.
Han är själv inte rädd för att åka ut när det brinner, men har respekt för situationen.
– Det är aldrig kul när det brinner. Men vi vet hur vi ska göra så det är inga problem. Vi sitter skyddade inifrån hytten, men det gäller att tänka sig för.
Robin Törnqvist äger två gödselspridare och andra jordbruksmaskiner som han har på entreprenad till andra lantbrukare. Att kunna hjälpa till vid bränder blir en bonus.
– Det är bra att kunna utnyttja de resurser som finns. För det första så kostar maskinerna väldigt mycket och det är alltid bra att kunna stå på flera ben för oss som är entreprenörer. För det andra är det bra för samhället att vi kan hjälpa till, säger Robin Törnqvist.