År 2016 när sjuksköterskan var anställd på en arbetsplats i Östhammars kommun upptäckte personalen att narkotiska preparat hade försvunnit. Arbetsgivaren gjorde en polisanmälan. Flera sjuksköterskor kallades in på polisförhör men polisen kunde aldrig reda ut vem som hade tagit narkotikan.
Men stölderna fortsatte och i januari 2018 stängdes den aktuella sjuksköterskan av från sin tjänst på grund av "förtroendesvikt". I samband med det sade sjuksköterskan upp sig. En ny polisanmälan gjordes, men även den lades ned.
Arbetsgivaren gjorde även en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg (IVO). Myndigheten konstaterade efter att ha granskat ärendet att det inte var aktuellt att exempelvis återkalla sjuksköterskans legitimation eftersom sjuksköterskan inte hade dömts för något brott.
Samtidigt fick sjuksköterskan jobb hos en annan arbetsgivare i Östhammars kommun. Sjuksköterskan förekom inte i belastningsregistret och man hade ingen vetskap om sköterskans förflutna. Efter några månader konstaterade man även här att narkotiska preparat försvunnit och man kunde klarlägga att det måste vara den aktuella sjuksköterskan som låg bakom stölderna. Sjuksköterskan sade upp sig igen och arbetsgivaren gjorde en polisanmälan, som lades ned.
Under hösten 2019 fick sjuksköterskan jobb på en tredje arbetsplats i Östhammars kommun. Här kände man till att sjuksköterskan tidigare hade polisanmälts för narkotikastölder.
– Men vi valde att ge personen en andra chans genom en timanställning. Men bara efter någon månad upptäckte vi att det hade försvunnit narkotika och då avslutade vi anställningen, säger verksamhetschefen.
Sjuksköterskan beskrivs som duktig och kompetent av sina tidigare arbetsgivare. Samtliga stölder har uppdagats i samband med att narkotiska preparat kontrollräknats, vilket är rutin inom vården. Varje gång upptäckte man att små mängder hade försvunnit.
I mars i år fick sjuksköterskan via ett bemanningsbolag jobb i Uppsala. Det gick någon månad och sedan upptäckte man att narkotiska preparat hade försvunnit. En polisanmälan gjordes och verksamhetschefen beslutade att utöka kontrollräkningen. Samtidigt studerade verksamhetschefen loggrapporten över vilka som gått in i rummet där de narkotiska preparaten förvarades.
Det blev som ett detektivarbete och i början av maj kunde man komplettera polisanmälan: Sammanlagt 11 gånger misstänks sjuksköterskan ha stulit narkotika på arbetsplatsen i Uppsala.
– Det var en lättnad att vi kunde klara upp det, men samtidigt är hela situationen otroligt sorglig, säger verksamhetschefen.
Det är bemanningsbolaget som kontrollerar och tar registerutdrag inför nya anställningar.
– Om det i bakgrundskontrollen finns misstankar om en tidigare avvikelse vägs detta alltid in i bedömningen om det är möjligt att anställa en person eller inte, säger vd:n för bemanningsbolaget och uppger att man i det här specifika fallet bedömde att personen kunde anställas.
Bemanningsbolaget gav vårdgivaren all tillgänglig information och det formella beslutet om anställning togs gemensamt. I de referenser som bemanningsbolaget tog fanns inget som pekade på att sjuksköterskan inte borde anställas, men bolaget kommer nu att se över om man kunde ha gjort något annorlunda.
Vårdgivaren i Uppsala har även gjort en ny anmälan till IVO som är under utredning. Men hur kan det komma sig att en vårdanställd som flera gånger anmälts för samma typ av brott fortsätter att få jobb? Enligt IVO kan man inte svara på den frågan. Varje ärende är unikt och varje beslut görs utifrån en samlad bedömning.
Flera verksamhetschefer uttrycker frustration:
– Det här handlar om så små mängder narkotika att det är ringa brottslighet för polisen. De har inga resurser och anmälningarna läggs ned. Men för oss är det jätteallvarligt och skäl för uppsägning. Jag är inte förvånad över att sjuksköterskan har fått nya jobb eftersom legitimationen inte har dragits in. Att någon förekommer i anmälningar till IVO är i sig inte uppseendeväckande. Nästan all vårdpersonal anmäls till IVO någon gång, säger en verksamhetschef.
Ingen patient har så vitt vårdgivarna vet kommit till skada på någon av arbetsplatserna där sjuksköterskan har arbetat. Sjuksköterskan har även arbetat på arbetsplatser utanför Uppsala län de senaste åren. Även där ska det ha förekommit narkotikastölder.